back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Χότζογλου: Απαράδεκτες αμοιβές, συνθήκες εργασίας και διαμονής για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό

Διαβάστε επίσης

25-05-2022

Η αναζήτηση εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων παραμένει ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, την ώρα που η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κάνει ολική επανεκκίνηση, μετά από τα δύσκολα χρόνια πανδημίας. Το σκηνικό μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί ριζικά στον απόηχο καταγγελιών για προβληματικές συνθήκες εργασίας και διαμονής, ανύπαρκτα ρεπό και απαράδεκτη μισθοδοσία.
Στο ερώτημα γιατί οι εποχικοί εργαζόμενοι δε φαίνεται να θέλουν να επιστρέψουν φέτος στα νησιά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου, απαντά κάνοντας λόγο για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων.

«Είναι πρόβλημα ότι για άλλη μια σεζόν καλούμαστε να δουλέψουμε ατελείωτες ώρες δίχως ρεπό, καταπατώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις. Και φυσικά να μένουμε σε τρώγλες, να μας τρώνε τα ποντίκια και να πλενόμαστε με εμφιαλωμένα νερά» είπε στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Αφού περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τόνισε ότι «οι ξενοδόχοι τρέχουν τώρα να μαζέψουν τα ασυμάζευτα. Για να διαμορφώσω προσωπική γνώμη σε σχέση με το τι συμβαίνει σε νησιά ναυαρχίδες του τουρισμού όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και άλλα, τηλεφώνησα προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο και μου προσέφεραν 700 ευρώ μισθό για 12ωρο ωράριο, με ένα ρεπό το μήνα, συν σίτιση και στέγαση. Μιλάμε για εργασία μάγειρα, λαντζέρη ή σερβιτόρου, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το ωράριο ήταν σπαστό, 3 ώρες το πρωί, 3 το μεσημέρι και 4 το βράδυ».

Όσο για τη δυνατότητα καταγγελιών στη νέα ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας που πρόσφατα συγκροτήθηκε, ο κ Χότζογλου είπε: «Είναι απούσα στα μεγάλα τουριστικά νησιά και ο ενδιαφερόμενος να καταγγείλει οποιοδήποτε γεγονός, θα αναγκαστεί να μεταβεί στη Σύρο, με αποτέλεσμα να μην το κάνει αναλογιζόμενος την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση».

Ενδεικτικό της δυσκολίας να μπει τάξη στο τοπίο, είναι το παράδειγμα που ανέφερε για το Ρέθυμνο στην Κρήτη. «Εκεί υπάρχει μόνον ένας επιθεωρητής Εργασίας, ενώ λειτουργούν χιλιάδες κλίνες, εκατοντάδες παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες και πολλά beach bars που σερβίρουν ως το ξημέρωμα».

Αναδεικνύοντας, την κραυγή αγωνίας των υπαλλήλων, τόνισε: «Ζητάμε την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τη διεξαγωγή τακτικών ελέγχων στον τουρισμό. Ακόμα, είναι ανάγκη να στηριχθούμε από το Κράτος αντί να επιδοτούμαστε μόλις για ένα τρίμηνο με βάση τον μνημονιακό νόμο του 2013».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα