back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι υποχρεώσεις και ο μηνιαίος μισθός του προσωπικού γιατρού

Διαβάστε επίσης

Με μισθό που θα κυμαίνεται από 4.000 έως 6.000 ευρώ τον μήνα θα αμοίβεται ο προσωπικός γιατρός και οι υποχρεώσεις του θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με το μοντέλο που λειτουργούσε έως σήμερα με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

«Η βασική διαφορά που θέλουμε να κάνουμε από το μοντέλο που υπήρχε ως τώρα, είναι ότι δεν θέλουμε έναν γιατρό για συνταγογράφηση μόνο. Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα οι γιατροί οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο βαθμό, οι γενικοί γιατροί εξυπηρετούνε σε σημαντικό ποσοστό τη συνταγογράφηση πληθυσμού», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

«Εμείς θέλουμε – συνέχισε – έναν γιατρό ο οποίος σε πρώτη φάση θα έχει όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουνε βέβαια να συμμετάσχουν. Δεν θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά, αλλά είναι ελεύθερη επιλογή. Θα είναι γιατροί των κέντρων υγείας και ιδιώτες γιατροί. Άρα, όλοι οι γενικοί γιατροί σε μια πρώτη φάση και ειδικοί γιατροί».

Όπως ανέφερε ο κ. Θ. Πλεύρης, ο προσωπικός γιατρός θα πάρει το ιστορικό του ασθενούς και θα έχει και την υποχρέωση να συμπληρώνει τον φάκελο. Θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει σε τακτικές επισκέψεις και σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θα μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται στο γιατρό, να πηγαίνει στο ιατρείο του.

Για κατ’ οίκον περιπτώσεις θα αφορά συγκεκριμένο πληθυσμό που δικαιολογείται η μη μετακίνησή του.

«Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν αποκλείουμε τον πολίτη. Μπορεί να προσπεράσει αν θέλει τον προσωπικό του γιατρό, δηλαδή να πάει σε ειδικό ιατρό απευθείας, αλλά εμείς του δίνουμε μία παροχή, ότι έχει έναν γενικό γιατρό για οποιοδήποτε θέμα, είτε κάτι που θέλει να ρωτήσει, είτε για τακτική παρακολούθηση που θέλει να έχει».

Ο κ. Θ. Πλεύρης τόνισε ότι τα χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν οι γιατροί θα ανταποκρίνονται στην υπηρεσία που παρέχουν. Και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πληρώνεται κατά άτομο και ο γιατρός θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα ετήσιο γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ. «Το οποίο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή τη στιγμή το να συζητάμε για μηνιαίο μισθό από 4 έως 6 χιλιάδες το μήνα, γιατί αυτά θα είναι τα ποσά που θα απευθύνονται στον προσωπικό γιατρό, είναι σοβαρά χρήματα γιατί ακριβώς θέλουμε ο γιατρός να αγκαλιάσει το θεσμό, να θελήσει να μπει και να έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν.

Διότι όταν κάποιον τον αμείβεις με αυτά τα χρήματα μπορείς να ζητήσεις την πλήρη δωρεάν περίθαλψη, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε για τον ασφαλισμένο».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα