back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πλεύρης για ευλογιά πιθήκων: Ο εμβολιασμός αφορά μόνο τις πολύ στενές επαφές των ασθενών

Διαβάστε επίσης

«Η μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε είναι μια μεταδοτικότητα σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή κατά βάση όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα.

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού. Συζητήσαμε με στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γι΄ αυτά τα θέματα και δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού», δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Εάν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μόνο για τα άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα, διευκρίνισε ο κ. Θ. Πλεύρης και συνέχισε: «Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας. Αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις. Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας προληπτικός εμβολιασμός, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα