back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατατέθηκε η τροπολογία για την ενίσχυση των καταναλωτών ρεύματος

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδρομική στήριξη έως και 600 ευρώ, που θα λάβουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, για τους λογαριασμούς κύριας κατοικίας από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022.

Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται και η επιβολή του έκτακτου τέλους ύψους 90% στα αυξημένα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η διάταξη δεν καλύπτει μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλά αφορά στην περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Από την επιβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, οι οποίοι επιστρέφουν τη διαφορά από την τιμή εκκαθάρισης αγοράς στον ΔΑΠΕΕΠ που με τη σειρά του τη μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαιρούνται, επίσης, οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένοι στο μικρό συνδεδεμένο σύστημα της Κρήτης.

Η τροπολογία περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστεί για το επίμαχο διάστημα η αυξημένη κερδοφορία των ηλεκτροπαραγωγών, στην οποία θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά ύψους 90%.

Σταθερά τιμολόγια

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τις έμμεσες εκπτώσεις που παρείχαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω σταθερών τιμολογίων, η νομοθετική ρύθμιση αναφέρει ότι θα πρέπει να πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή. Το ίδιο ισχύει για τυχόν εκπτώσεις που έχουν προσφέρει στους καταναλωτές μέσω κυμαινόμενων τιμολογίων.

Το ποσό της εισφοράς υπολογίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανά παραγωγό, επιβάλλεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα έσοδα αποδίδονται στο ΤΕΜ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισφορά καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης προσδιορισμού.

Η τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για το νέο κλιματικό νόμο που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Χριστιάννα Κούσιου, Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα