back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Τσίπρας: Προστατεύουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον

Διαβάστε επίσης

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και για τον νέο κλιματικό νόμο εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση κινείται σε μια αντίληψη όπου θέλει και η κλιματική κρίση όπως κάνει και με την ενεργειακή κρίση να γίνουν μια μεγάλη ευκαιρία όχι για την κοινωνία αλλά για να συσσωρεύσουν κέρδη επιχειρήσεις και ελίτ και να προκαλέσει ένα νέο γενικευμένο κύκλο διαπλοκής υπό την αιγίδα ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στην φορολόγηση των υπερκερδών ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το «μεγάλο της άγχος είναι πώς θα εμφανίσει λιγότερα τα υπερκέρδη με μαγειρέματα για να πέσουν στα μαλακά τα καρτέλ της ενέργειας».

Για την τροπολογία που αφορά την οικονομική ενίσχυση έως 600 ευρώ και προβλέπει τη φορολόγηση υπερκερδών σχολίασε ότι θα «πέσει πολύ κλάμα στους λογαριασμούς γιατί ο κόσμος περιμένει 600 ευρώ και θα δει άλλα νούμερα» και ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα κόψει το ρεύμα σε όσους όχι από επιλογή αλλά από αδυναμία δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την τροπολογία του για να μην γίνονται διακοπές ρεύματος μέχρι ότου τελεσιδικίσουν οι αποφάσεις για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αναφερόμενος στον κλιματικό νόμο έκανε λόγο για έναν νόμο που έφτιαξε η κυβέρνηση για να προστατευθούν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και όχι για το περιβάλλον και πώς το κόστος μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη με το νομοσχέδιο θα το πληρώσουν οι πολίτες.

«Μια κυβέρνηση μπορεί αν είναι κακή αλλά εσείς δεν κληροδοτείται μόνο προβλήματα στην επομένη κυβέρνηση αλλά στις επόμενες γενιές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει τις επόμενες γενιές με αφετηρία έναν πραγματικό κλιματικό νόμο.

«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τον κακό του εαυτό, με καταστροφολογία και λαϊκισμό» απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σχολιάζοντας ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενοχλεί που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα. Για την φορολόγηση των υπερκερδών ο κ. Σκρέκας σχολίασε ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Πορτογαλία έχουν φορολογήσει τα υπερκέρδη και πως οι πολίτες εκεί πληρώνουν το ρεύμα 60 και 20τοις εκατό περισσότερο.

Newsroom Aθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα