back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις – Επιστρέφουν τα Συμβούλια Διοίκησης στα ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τις εκλογές των φοιτητών με ενιαίο ψηφοδέλτιο από το οποίο θα δημιουργηθούν Συμβούλια Φοιτητών σε κάθε Πανεπιστήμιο προβλέπει ο νέος νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται σαρωτικές αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων καθώς θεσμοθετούνται τα Συμβούλια Διοίκησης, που επιστρέφουν στα Πανεπιστήμια, αναβαθμίζονται οι διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης των πανεπιστημιακών με την εισαγωγή Μητρώου για την επιλογή των Εκλεκτορικών Σωμάτων ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα «εσωτερικού εράσμους» μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας και ανταποδοτικές υποτροφίες με κριτήρια αριστείας .

Εισάγεται επίσης νέος θεσμός για πρωτεύοντα και δευτερεύοντα πτυχία (minor και major) των φοιτητών, οι οποίοι θα μπορούν εκτός από τις κύριες σπουδές τους να επιλέξουν και μια παράλληλη επιστημονική «οδό» για την ευρύτητα της μόρφωσης τους με διακριτά πτυχία.

Αναφορικά με τα Συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων τα οποία επανέρχονται η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι συγκροτούνται με νέα διαδικασία:

  • Έξι μέλη τους θα εκλέγονται από εκλογικό σώμα αποτελούμενο από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Θα είναι οι έξι πρώτοι στην επιλογή του εκλογικού σώματος, ενώ κάθε μέλος ΔΕΠ θα έχει μόνο δυο ψήφους.
  • Μέσα στο Συμβούλιο τα έξι εκλεγμένα μέλη θα διαθέτουν απο μια ψήφο ο καθένας, της ίδιας ισχύς. Στόχος είναι να υπάρχει ένα μέλος από κάθε Σχολή στα μεγάλα και πολυπληθή Ιδρύματα.
  • Οι έξι πανεπιστημιακοί που θα έχουν εκλεγεί θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη (δηλαδή η πλειοψηφία τους, άρα στην πραγματικότητα οι 4 εξ αυτών εάν συνασπιστούν).
  • Όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα επιλέγουν τον πρύτανη μέσα από τα 6 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου.
  • Οι αντιπρυτάνεις δεν θα είναι μέλη του Συμβουλίου, αλλά θα αποτελούν μέρος της «ομάδας» του κάθε υποψήφιου πρύτανη, οπότε εάν εκλεγεί θα τους χρησιμοποιεί ως συνεργάτες του.
  • Για τους Κοσμητόρες, θα γίνονται εκλογές, θα εκλέγονται οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι και από αυτούς θα διαλέγουν όποιους επιθυμούν τα μέλη των Συμβουλίων.
  • Θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ που θα λειτουργεί ως μάνατζερ στη διοικητική και οικονομική διαχείρισή τους.
  • Απλοποιείται η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Προβλέπεται αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό (και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα στη χώρα μας ανώτατα ιδρύματά του). Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Όποιος απόφοιτος ζητήσει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, θα ελέγχεται άμεσα και δεν θα χρειάζεται η μεσολάβηση του ΔΟΑΤΑΠ. Φυσικά εάν το πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το οποίο τυχόν αποφοίτησε ένας νέος δεν έχει αναγνωριστεί, θα ακολουθείται όλη η διαδικασία αναγνώρισης που ισχύει και σήμερα.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως με το νομοσχέδιο ενισχύεται η αυτονομία των πανεπιστημίων, αποκεντρώνονται οι αρμοδιότητες του υπουργείου στα ΑΕΙ ενώ, παράλληλα, το νομοσχέδιο στοχεύει στην παροχή ευελιξίας, στην διεπιστημονικότητα, στην κινητικότητα φοιτητών και στην ανάπτυξη εξωστρέφειας, ενώ στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και το νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων.

Η υπουργός Παιδείας επίσης περιέγραψε αναλυτικά τους βασικούς άξονες των αλλαγών στα ΑΕΙ κάνοντας λόγο για:

  • Εισαγωγή βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν στα προγράμματα σπουδών, την έρευνα αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, όπως ενδεικτικά:
  • εκσυγχρονισμός προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση της ποιότητάς τους μέσω πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πριν την έναρξη λειτουργίας τους,
  • δυνατότητα ίδρυσης περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών από ένα Τμήμα, αλλά και οργάνωσης διεπιστημονικών και διπλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών Τμημάτων του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ,
  • ευελιξία στη δόμηση του προγράμματος σπουδών και επιλογή μαθημάτων μέσω του Ιδρυματικού καταλόγου μαθημάτων – θέσπιση συστήματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πρόγραμμα σπουδών άλλου Πανεπιστημίου – ακόμη και μη ομοειδούς γνωστικού αντικειμένου, απελευθέρωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας μεταπτυχιακών, παροχή της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών μεταπτυχιακών και απασχόλησης εμπειρογνωμόνων από την αγορά εργασίας,
  • εξορθολογισμός του καθεστώτος δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέσω εισαγωγής προϋποθέσεων αριστείας και κοινωνικών κριτηρίων, δυνατότητα οργάνωσης βιομηχανικών διδακτορικών, ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας μέσω της ίδρυσης ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, δυνατότητα στελέχωσης με ερευνητές επί θητεία αμειβόμενους από ίδιους, ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους, προσέλκυση Επισκεπτών καθηγητών και Ερευνητών και προώθηση δράσεων ανταλλαγής Ερευνητών.
  • Πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα.Ισίδωρος Ρούσσος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα