back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θ. Πλεύρης για απεργία εργαστηριακών γιατρών: Δεν μπορεί να εκβιάζεται ο πολίτης

Διαβάστε επίσης

Δεν είναι δυνατό να εκβιάζεται ο πολίτης με την τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών, διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών που ξεκίνησε σήμερα στα διαγνωστικά εργαστήρια, λέγοντας πως είναι έτοιμος για διάλογο μετά τις κινητοποιήσεις.

«Δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος, γιατί ο ΕΟΠΥΥ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει 460 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα. Υπ΄ αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε την κουβέντα», είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Open, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του προυπολογισμού.

Ο Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε πως οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι «πιεστικές». Πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τον «κλειστό» προϋπολογισμό του Οργανισμού και οι πάροχοι καλούνται να επιστρέψουν.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει το clawback που πραγματικά είναι μια πιεστική κατάσταση για τα διαγνωστικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό», είπε.

Το να υπάρχει – ανέφερε – ένα clawback το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως επειδή υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα, είναι μια πιεστική κατάσταση.

«Υπάρχει πλήρης αντίληψη, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων», υπογράμμισε.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα