back to top
20.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας – Κατάθεση Μπεκατώρου

Διαβάστε επίσης

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μετά τις αποκαλύψεις της οποίας ξεκίνησε και «δυνάμωσε» το κίνημα του metoo και στη χώρα μας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μία σειρά από ποινικές υποθέσεις, που σήμερα εξετάζονται από τη δικαιοσύνη, βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, στη δίκη με κατηγορούμενο προπονητή της ιστιοπλοϊας για βιασμό σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του.

Η μάρτυρας , η οποία έχει και πτυχίο ψυχολογίας, επιχείρησε μέσα από τα προσωπικά της βιώματα στο χώρο του αθλητισμού ,αλλά και τα «εργαλεία» που της παρέχει η επιστήμη να εισφέρει στους δικαστές τη δική της άποψη για την κρινόμενη υπόθεση.

Η Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για περίπτωση βιασμού που ακολούθησε μιας μέθοδος χειραγώγησης γνωστής ως grooming, ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αθλητισμό. Αναφερόμενη στον όρο αυτό είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το grooming. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».

Στη συνέχεια η μάρτυρας ανέφερε ότι μοναδική πηγή γνώσης της είναι η μαρτυρία της καταγγέλλουσας και των γονέων της, εξηγώντας πως πριν εκείνη καταθέσει στη δικαιοσύνη για την ανήλικη αθλήτρια είχε προηγουμένως μιλήσει μαζί της.

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και σε μια ακόμα καταγγελία που έφτασε για τον ίδιο κατηγορούμενο και στην οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η καταγγέλλουσα.

«Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιός ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης Θεόδωρου Μαντά και Βασιλικής Πανταζή , που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή ή να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου». Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να μη ληφθεί υπόψη το σκέλος της εξέτασης της μάρτυρος που αφορούσε στη δεύτερη καταγγελία, η οποία είναι και εκτός του πεδίου του κατηγορητηρίου.

Σε άλλο σημείο, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι «η Αμαλία πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της.»

Όταν ρωτήθηκε γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει τη καταγγελία η μάρτυρας απάντησε: «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτουμε διαφορετικά τα πράγματα.»

Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της?

Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

Δικαστής: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…

Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση.

Η δίκη συνεχίζεται

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα