back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα αποδομεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο – Νέες απειλές Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη επέδωσε χθες επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα απορρίπτει στο σύνολό τους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, με πρόσχημα την αξίωση αποστρατιωτικοποίησης μέσω της επιστολής . Τους χαρακτηρίζει μάλιστα ως αβάσιμους νομικά και ιστορικά επί των πραγματικών γεγονότων.

Η Τουρκία, πάντως, συνεχίζει να απειλεί ως προς το θέμα ειδικά της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει μάλιστα ότι αν δεν σταματήσει η στρατιωτικοποίηση των νησιών «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία», λέγοντας πως τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα «υπό όρους». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω…», είπε, ενώ μήνυμα έστειλε και στις ΗΠΑ τονίζοντας «αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η επιπλέον ενίσχυση δεν διέφυγε την προσοχή μας».

Η επιστολή της Ελλάδος προς το ΟΗΕ αποτελεί ουσιαστικά για την απάντηση της Αθήνας σε σχετική δεύτερη κατά σειρά επιστολή που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2021 η Τουρκία, στον ΟΗΕ. Η ελληνική επιστολή προς τον γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που κατατέθηκε από τη μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας μας στον διεθνή οργανισμό, Μαρία Θεοφίλη κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους, ενώ «αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί διασύνδεσης της κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η Αθήνα απαντά πως συνιστά «καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση». Στην επιστολή επισημαίνεται εξάλλου ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν πλήρη δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Υπογραμμίζεται παράλληλα πως αυτές οι τουρκικές αιτιάσεις «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Πρόκειται για ένα επιχείρημα το οποίο η Αθήνα χρησιμοποιεί εσχάτως ιδιαίτερα μετά τη στάση της Τουρκίας έναντι και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Στο ίδιο πλαίσιο στην εν λόγω επιστολή επισημαίνονται οι υπερπτήσεις αλλά και η τακτική παρενόχλησης ακόμα και ερευνητικών σκαφών.

Με την επιστολή αυτή η Αθήνα καλεί επί της ουσίας την Άγκυρα να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω πρακτικές υποδηλώνουν πνεύμα αναθεωρητισμού. Υπενθυμίζεται παράλληλα πως η μοναδική διαφορά των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα, ενώ καλείται η Άγκυρα να προσέλθει σε διάλογο για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα