back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Αμυράς: Το Ιούνιο η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης, θα αφορά 350.000 σπίτια

Διαβάστε επίσης

«Ζούμε σε περίοδο κλιματικής κρίσης και κάθε χρόνο οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται, όλη η Ευρώπη “χορεύει” στο ρυθμό της νέας ενεργειακής πραγματικότητας» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα “εξοικονομώ ενέργεια” το οποίο θα αφορά μεταξύ άλλων δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

«’Ενας από τους στόχους είναι να ενθαρρυνθεί η μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων στις πόλεις ενώ θα προβλέπονται κίνητρα και χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα θα προχωρήσει και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών», τόνισε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών ο κ. Αμυράς είπε: «η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης θα ανοίξει τον ερχόμενο μήνα και θα αφορά σε 350.000 σπίτια. Έτσι θα μπορούν να αντικαταστήσουν παλιές ενεργοβόρες συσκευές με τη χρήση των οποίων πληρώνουν και παραπάνω ρεύμα και επιβαρύνουν άθελα τους το περιβάλλον».

Παράλληλα μιλώντας για τον πρώτο κλιματικό νόμο είπε πως στο επίκεντρο βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση: «ηλεκτροκίνηση παντού στα ΙΧ στα ενοικιαζόμενα στα οχήματα εταιρειών και στις δημόσιες μεταφορές με τοποθέτηση φορτιστών παντού» και πρόσθεσε πως προχωρά και η διαδικασία προκειμένου να σταματήσει από το 2025 η εγκατάσταση οποιουδήποτε καυστήρα θέρμανσης σε οποιαδήποτε νέα κατοικία: Σε ό,τι αφορά τις παλαιές κατοικίες , όπως διευκρίνισε “θα πρέπει να λειτουργούν ναι μεν με πετρέλαιο αλλά αυτό θα πρέπει να περιέχει κατά 30% βιοκαύσιμα. Παράλληλα θα ανακοινώνονται κίνητρα για αντικατάσταση τους και για συνδέσεις με φυσικό αέριο. Επίσης από το 2030 θα σταματήσουν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και θα πάμε προς τα υβριδικά και κυρίως τα ηλεκτροκίνητα».

Τέλος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε πως έως το 2030 θα πρέπει να έχουμε μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% ως χώρα και το 2050 να έχουμε πάει σε ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα