back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεις στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμησή της, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και την ευρωπαϊκή άμυνα, στην κορυφή της ατζέντας των 27 ηγετών της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το πλέον “πιεστικό” ζήτημα, είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας. Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ θα παράσχει στη χώρα περαιτέρω έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων, έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ηγέτες θα δώσουν την τελική έγκρισή τους σήμερα, καθώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης τον Ιούνιο.

Κατά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην πρόταση για λήψη μέτρων αναφορικά με τον εξορθολογισμό της αγοράς ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή, ενώ θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επισημάνει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Όσον αφορά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

Εν τω μεταξύ σε υψηλά δύο μηνών αυξήθηκαν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Νέα επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό με αφορμή την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου, επανέλαβε ενώ έστειλε και μήνυμα προς την Αθήνα τονίζοντας ότι «σε όσους μας βλέπουν ως εχθρούς κάνουμε αυτό που πρέπει»

Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν θα επιδιώξει να απαντήσει ευθέως στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ εκτιμά ότι η τακτική αυτή θα συνεχιστεί ενδεχομένως έως και τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών το 2023.

Εν τω μεταξύ Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε, σήμερα, στις 10:14 το πρωί, υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας , καθώς στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τα κρούσματα έχουν μια μειούμενη πορεία, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, ενώ άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την πορεία που θα έχει ο ιός.

Νέο περιστατικό βίας με «πρωταγωνιστή» ανήλικο. Συνελήφθη 15χρονος (υπήκοος Αλβανίας), ο οποίος συμμετέχοντας σε παιχνίδι «πρόκλησης» στα social media, έβγαλε σουγιά και απείλησε δυο άλλους ανηλίκους στην συμβολή των οδών Ιάσωνος και Αμφιθέας στο Φάληρο. Από το σημείο περνούσε αστυνομικός ο οποίος αφού πρώτα ζήτησε από τον ανήλικο να πετάξει τον σουγιά, ειδοποίησε την Άμεσο Δράση. Ο 15χρονος κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η κατάργηση του θεσμού θα γίνει με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας θα αποβιβαστούν οι 294 μετανάστες που έχει διασώσει στη Μεσόγειο το Ocean Viking.

Αναστάτωση στο Λούβρο. Το γύρο του διαδικτύου κάνουν από χθες βίντεο από το Μουσείο με τον πίνακα της Μόνα Λίζα, πασαλειμμένο με σαντιγύ.

Όπως έγινε γνωστό, άνδρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα πέταξε τούρτα στον διάσημο πίνακα, χωρίς να προκαλέσει κάποια ζημιά καθώς το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι προστατεύεται από ειδικό τζάμι.

Το ανοιξιάτικο φεστιβάλ της Αθήνας “This is Athens City Festival”, με την υπογραφή του Δήμου Αθηναίων, πλησιάζει στο τέλος του.

Για τις τελευταίες δράσεις μας ενημερώνει η Νάνσυ Αγγελοπούλου…

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. 26 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα