back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φον ντερ Λάιεν: Εργαζόμαστε για το 6o πακέτο κυρώσεων αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει

Διαβάστε επίσης

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

Β. Όρμπαν: Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν

Δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και θα παραπέμψουν το θέμα και τη συμφωνία επ΄αυτού σε ύστερο χρόνο. Μάλιστα επικαλούμενο το σχετικό προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών. Ως εκ τούτου, προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα