back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κολονά θα συναντήσει σήμερα τον Ζελένσκι στο Κίεβο

Διαβάστε επίσης

Η νέα επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη της επίσκεψη στην Ουκρανία για να “δείξει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον ουκρανικό λαό (…) απέναντι στη ρωσική επίθεση”, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κολονά είναι η πλέον υψηλόβαθμη Γαλλίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Η υπουργός θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα “για να μιλήσει ιδιαίτερα για τον αποκλεισμό των εξαγωγών σιτηρών και φυτικών ελαίων από την Ουκρανία, κάτι το οποίο εγείρει όντως κινδύνους έλλειψης επισιτιστικής ασφάλειας”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Κολονά θα μεταβεί επίσης στην Μπούτσα, πόλη στα προάστια του Κιέβου, στην οποία έγιναν σφαγές αμάχων, οι οποίες αποδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα. Εκεί “θα παραδώσει υλικό πολιτικής ασφάλειας (πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα)” στις αρχές.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη στη Γερμανία την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό. Εκεί υπογράμμισε ότι “καμία από τις χώρες της G7 (δεν είναι) σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, αλλά κάλεσε “να ενισχυθεί περαιτέρω η υποστήριξή μας στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, σε όλα τα επίπεδα”.

Επίσης αναφέρθηκε στην ιδέα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια “ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα”, υποδεχόμενη πιθανόν την Ουκρανία ή τη Βρετανία.

Το ταξίδι της Κολονά στην Ουκρανία γίνεται εν μέσω επικρίσεων από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στη χώρα του. Σε αυτήν οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στόχο να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους για να καταλάβουν το Σεβεροντονέτσκ, μια σημαντική πόλη στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η Μόσχα έχει θέσει προτεραιότητά της να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την πόλη αυτή.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα