back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυστρία: Δεν θα συζητηθεί η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ.

«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία περιλαμβάνει μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα του να προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία.

Ο εθνικιστής ηγέτης μπλόκαρε εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, κάτι που αφορά τα δύο τρίτα των εισαγωγών του μπλοκ.

«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», αντέδρασε ο Ορμπάν με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με τον πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο (…) κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές μέσω πετρελαιαγωγού θα συζητηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα