back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Οδηγίες του ΕΟΔΥ στους ταξιδιώτες

Διαβάστε επίσης

Οδηγίες και συστάσεις προς τους ταξιδιώτες δίνει ο ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων.

Έως τις 25 Μαΐου, έχουν αναφερθεί συνολικά 219 κρούσματα σε χώρες, στις οποίες δεν ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων: Πρόκειται για: την Αργεντινή (1 ύποπτο κρούσμα), την Αυστραλία (2), την Αυστρία (1), το Βέλγιο (4), τη Γαλλία (5), τη Γερμανία (5), τη Δανία (1), την Ελβετία (2), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1 κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού στη Δυτική Αφρική), το Ηνωμένο Βασίλειο (71), τις ΗΠΑ (9), την Ισπανία (51), το Ισραήλ (1), την Ιταλία (5), τον Καναδά (15), το Μαρόκο (3 ύποπτα κρούσματα), την Ολλανδία (6), την Πορτογαλία (37), τη Σλοβενία (1), τη Σουηδία (1) και την Τσεχία (1).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, DNA ιό που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus.

Μεταδίδεται μετά από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού) και σπανιότερα από κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες – σωματικά υγρά του πάσχοντος ή και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 13 ημέρες με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άτομα με ανοσοκαταστολή η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή.

Προς το παρόν, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μέτριος για άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και πολύ χαμηλός για το γενικό πληθυσμό. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
-Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
-Αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά ή κατανάλωσης μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
-Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και ιδιαίτερα δερματικές βλάβες ή βλάβες των γεννητικών οργάνων καθώς και με τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.
-Εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
-Αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς σωματικά υγρά θανόντων.
-Αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με ευλογιά των πιθήκων.

Στο ταξίδι

Στην περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που είναι συμβατά με ευλογιά των πιθήκων, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική φροντίδα και να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα.

Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 μέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ό,τι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα