back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Κίεβο επιθυμεί την επίσκεψη Μακρόν πριν ολοκληρωθεί η γαλλική προεδρία της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμίτρο Κουλέμπα ευχήθηκε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, να επισκεφθεί το Κίεβο πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ στις 30 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Μακρόν είναι πάντα «ευπρόσδεκτος» και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλό να έρθει ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και το καλύτερο να έρθει με περισσότερες παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη του πολέμου. Είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που έχει τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχουν επισκεφθεί το Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Γαλλία ασκεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσεις επανειλημμένως ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο «εν ευθέτω χρόνω». «Εν καιρώ, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα κάνω αυτό το ταξίδι», είπε ξανά απόψε.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά ταξίδεψε χθες Δευτέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο επίσκεψης του γάλλου προέδρου στο Κίεβο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σχολιάζοντας μια δήλωση του Μακρόν στις 9 Μαϊου ότι η ειρήνη δεν θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον «εξευτελισμό της Ρωσίας», ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αυτή η πτυχή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη», επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο ζητά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα