back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το εμφιαλωμένο νερό δεν επιβαρύνεται με το τέλος ανακύκλωσης

Διαβάστε επίσης

Το εμφιαλωμένο νερό δεν επιβαρύνεται με το τέλος ανακύκλωσης διευκρινίζουν ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης καθώς το σύνολο των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες του κλάδου, είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επιβολή του τέλους ανακύκλωσης, ύψους 8 λεπτών ισχύει από 1ης Ιουνίου 2022 και αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, στις οποίες περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

«Θεωρώ ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος, ίσως λόγω παρερμηνείας του σχετικού νόμου», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο κ. Κωνσταντίνος Κούτσας από την Επιτροπή Επικοινωνίας του ΣΕΦΥΜΕΝ. «Όσον αφορά στον κλάδο μας, κανένα προϊόν του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και ειδικότερα των εταιρειών μελών του ΣΕΦΥΜΕΝ, δεν περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), σε κανένα υλικό συσκευασίας, φιάλη, ετικέτα, πώμα. Συνεπώς, δεν επιβαρύνεται με το τέλος ανακύκλωσης.

«Παράλληλα και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης στο σχετικό δελτίο τύπου που δημοσίευσε αναφέρει πως όσον αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο) και συνεπώς δεν επιβαρύνονται με το τέλος», επισημαίνει ο κ. Κούτσας.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40-45 εταιρείες εμφιαλωτήρια. Εμείς, χωρίς βεβαίως να είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός, δηλώνω κατηγορηματικά ότι καμία από αυτές τις εταιρείες ακόμα και οι μικροί τοπικοί παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν PVC. Όλα τα υλικά, που χρησιμοποιούμε είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης και για τα αναψυκτικά, τουλάχιστον για τις εταιρείες μέλη μας, που διαθέτουν και αναψυκτικά, ισχύει το ίδιο, δεν περιέχεται στη συσκευασία τους πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC)» καταλήγει ο κ. Κούτσας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα