back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου καλύπτει την αστυνομική αυθαιρεσία

Διαβάστε επίσης

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ζήτησε χθες, Δευτέρα, «δικαιοσύνη, χωρίς τίποτα άλλο» για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στον θάνατο από ασφυξία ενός άνδρα τον οποίο είχαν κλείσει στο πορτ- μπαγκάζ περιπολικού.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το περιστατικό αυτό, είναι σίγουρο, το επιθυμούμε όλοι», τόνισε ο Μπολσονάρου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ρεσίφε, όπου μετέβη μετά τις πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 91 ανθρώπους.

Όμως η δικαιοσύνη θα αποδοθεί «χωρίς τίποτα άλλο και χωρίς την πίεση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία τάσσονται πάντα με την ίδια πλευρά, αυτή των παραβατών», πρόσθεσε.

Ο 38χρονος Ζενιβάλντο ντε Ζεσούς Σάντος πέθανε από ασφυξία αφού αστυνομικοί τον έκλεισαν στο πορτ- μπαγκάζ περιπολικού από όπου έβγαινε καπνός.

Εκφράζοντας τη «λύπη του για τα όσα συνέβησαν», ο Μπολσονάρου εξήρε «το εξαιρετικό έργο» της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Αυτοκινητοδρόμων (PRF), μέλη της οποίας ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Το βίντεο από το συμβάν, το οποίο τράβηξε ένας αυτόπτης μάρτυρας έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου.

Στα πλάνα διακρίνονται δύο άνδρες της PRF, που φορούν κράνη, να προσπαθούν να κλείσουν στο πορτ-μπαγκάζ έναν άνδρα, τα πόδια του οποίου κρέμονται απ’ έξω. Πυκνός λευκός καπνός, που μοιάζει να αναδίδεται από ένα καπνογόνο, βγαίνει από το πορτ-μπαγκάζ.

Ακούγονται επίσης κραυγές πόνου και κάποιος να φωνάζει: «Θα τον σκοτώσουν».

Τα πόδια του άνδρα κουνιούνται για περίπου ένα λεπτό και μετά σταματούν. Οι αστυνομικοί τα διπλώνουν και κλείνουν το πορτ-μπαγκάζ.

Ο άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η PRF εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρησιμοποίησε «τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας» απέναντι στον «επιθετικό» Σάντος, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου ελέγχου της τροχαίας. Ο άνδρας φαίνεται ότι έπασχε από σχιζοφρένεια.

Η PRF επισήμανε ότι «λυπάται για το συμβάν» και ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία» εναντίον των μελών της που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, οι οποίοι έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την «αγανάκτησή του» για το τραγικό συμβάν και ζήτησε από τη δικαιοσύνη να ερευνήσει όχι μόνο τις συνθήκες θανάτου του Σάντος, αλλά και να εξετάσει την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα παρέμβασης της PRF στις περιπτώσεις ατόμων με ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα