16 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

16 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Χρ. Στυλιανίδης: Να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα για αποτελεσματικότερη πυροπροστασία

Διαβάστε επίσης

Επίσκεψη στην νοτιοανατολική Αττική για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της περιοχής πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε τους δήμους Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και πραγματοποίησε συσκέψεις στα αντίστοιχα δημαρχεία, παρουσία των δημάρχων Κρωπίας Δημήτρη Κιούση, Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, με συμμετοχή των αντιδημάρχων των ως άνω δήμων, όλων των τοπικών φορέων, εκπροσώπων των τοπικών Υπηρεσιών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και του Προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής.

«Στόχος της σημερινής μας επίσκεψης στους δήμους της Νοτιοανατολικής Αττικής ήταν να ενισχύσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια, να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα και να επιδιώξουμε καλύτερο συντονισμό και ετοιμότητα, έτσι ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να μειώσουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών που αναπόφευκτα θα έχουμε το καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι δεν χωρά αμφιβολία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.

«Οι συντονιστικές μας συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γίνονται με πλήρη επίγνωση του προβλήματος, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μας στη βάση του νέου «δόγματος», το οποίο προωθούμε για την πυροπροστασία της χώρας. Πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα και άμεση απόκριση, άμεση επέμβαση. Αυτό είναι το τρίπτυχο που ακολουθούμε και το οποίο έδειξε ήδη τις δυνατότητές του στη χθεσινή πυρκαγιά, εδώ στην περιοχή. Ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να την αντιμετωπίσουν στα πρώτα λεπτά. Κι αυτό δείχνει ότι αυτό το νέο «δόγμα» μπορεί πράγματι να δώσει αποτελέσματα στο πεδίο», επισήμανε.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία των πολιτών για να είναι αποτελεσματική η πυροπροστασία της χώρας. «Η αντιπυρική περίοδος σημαίνει ταυτόχρονα και ευθύνη των πολιτών, ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές από αμέλεια. Γιατί αν έχουμε ταυτόχρονα μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, όσα μέσα και αν διαθέτουμε, δεν θα είναι επαρκή. Το κόστος για την πολιτεία εξαιτίας της αμέλειας που οδηγεί σε πυρκαγιά είναι τρομακτικό και δεν επιτρέπει να διατεθούν πόροι εκεί που πραγματικά χρειάζονται, στην υγεία, στην παιδεία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις για τη συνεργασία.

Σε ερώτηση σχετικά με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο υπουργός σημείωσε: «Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για δασοπυρόσβεση και όχι για αεροπυρόσβεση. Τις φωτιές τις σβήνουν οι Πυροσβέστες μας, οι εθελοντές μας και οι άνθρωποι επί του πεδίου. Σε αυτούς πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτόν τον ηρωικό αγώνα. Τα εναέρια μέσα, τα οποία όντως είναι ενισχυμένα φέτος, λειτουργούν επικουρικά. Διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε να μπορούν να δράσουν οι Πυροσβέστες. Θέλω να επιμείνω σε αυτό γιατί, έχοντας μία διεθνή και ευρωπαϊκή εμπε,ιρία, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να αποδώσουμε όλοι στους Πυροσβέστες μας και στους εθελοντές μας την αναγνώριση που τους αξίζει».

Παράλληλα ο υπουργός επισκέφτηκε τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και συνομίλησε με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τον υπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ενώ το «παρών» κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο Κρωπίας έδωσε και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος.

Σημειώνεται ότι αύριο, 2 Ιουνίου, ο υπουργός θα επισκεφθεί το δημαρχείο Πετρούπολης, όπου με συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και εκπροσώπων του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με αντικείμενο την πυροπροστασία του Ποικίλου Όρους.

Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση του δήμου Σαρωνικού

Ευρεία σύσκεψη για την πυροπροστασία του δήμου Σαρωνικού, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της πόλης. Σε αυτή μετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Γαλάνης.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οργανωτική προσπάθεια των δήμων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και τόνισε πως πρέπει να συνοδεύεται από τη στήριξη της Πολιτείας. «Η συνεργασία μεταξύ μας είναι απαραίτητη, προκειμένου σ’ αυτές τις συνθήκες κλιματικής κρίσης, να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων και στη συνέχεια τόνισε: «Ο δήμος μας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, συμπεριλαμβάνει μεικτές ζώνες με αγροτικές εκτάσεις, δασικές περιοχές και διάσπαρτους οικισμούς. Ως εκ τούτου, πέραν των μέτρων που λαμβάνουμε ως δήμος για τη μείωση πιθανότητας πυρκαγιάς, χρειαζόμαστε επιπρόσθετη ενίσχυση από τα αρμόδια Υπουργεία».

Ζήτησε να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση για την προστασία του δήμου και πρόσθεσε: «Κοινός στόχος όλων μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Συνεπώς, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας είμαστε πεπεισμένοι για τη θετική ανταπόκριση».

Από τη δική του μεριά, ο κ. Γαλάνης ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Πολιτική Προστασία του Σαρωνικού για να θωρακιστεί η περιοχή από ενδεχόμενη πυρκαγιά και κατέληξε με αναφορά στους 160 ενεργούς εθελοντές.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι δίνεται βάρος για την πυροπροστασία, στην πρόληψη, στην προετοιμασία και στη συνέχεια στην ετοιμότητα για άμεση επέμβαση και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια για ενίσχυση των δήμων που έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως ο δήμος Σαρωνικού.

Ακόμη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή πλευρά της δασοπυρόσβεσης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της υπευθυνότητας των πολιτών, οι οποίοι οφείλουν να προχωρούν σε αποψιλώσεις των οικοπέδων τους πριν την αντιπυρική περίοδο.

Ανάλογες συσκέψεις έγιναν στους δήμους Κρωπίας και Λαυρεωτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα