back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημοψήφισμα στη Δανία για τη συμμετοχή στην αμυντική πολιτική της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Δανίας, στο πλαίσιο δημοψηφίσματος, στο οποίο καλούνται να επιλέξουν εάν θα αρθεί η εξαίρεση της χώρας από τη συμμετοχής της στην αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ.

Η Δανία -παρότι μέλος του ΝΑΤΟ- είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που εδώ και 30 χρόνια δεν μετάσχει. Εντούτοις, στα πρότυπα των βόρειων γειτόνων τους -Σουηδών και Φινλανδών που υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ- οι Δανοί αξιολογούν εκ νέου την πολιτική ασφαλείας τους, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Δανών τάσσεται υπέρ της σύσφιξης των δεσμών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος ενδέχεται να επηρεάσει ευρύτερα στο στρατιωτικό μέλλον της χώρας.

Η ηγεσία της Δανίας τάσσεται σαφώς υπέρ της άρσης της εξαίρεσης. «Πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι πρέπει να ψηφίσουμε ”ναι”», δήλωσε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν, στο πλαίσιο debate που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, συμπληρώνοντας: «σε μία περίοδο κατά την οποία πρέπει να παλέψουμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι με τους γείτονές μας».

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα