back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Π. Κατσαούνου: Αύξηση καπνίσματος εν μέσω lockdown

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του καπνίσματος.

Όπως εξήγησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Συντονίστρια Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Κατσαούνου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, η σταθερή μείωση των καπνιστών στη χώρα μας φαίνεται ότι ανακόπηκε, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά την περίοδο του lockdown.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από έρευνα για την υγεία που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με τη Metron Analysis, το 40% των ερωτηθέντων κάπνιζε το 2021, έναντι 36% το 2017.

Η μικρή αυτή αύξηση καταδεικνύει ότι το κάπνισμα αποτέλεσε καταφύγιο εν μέσω μιας δύσκολης και αγχωτικής συνθήκης.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδίως του lockdown, έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, αύξηση της χρήσης του τσιγάρου, του φαγητού και του αλκοόλ. Είναι κάτι που συνέβη σε μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδο», διαπίστωσε η κ. Κατσαούνου.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, η τάση που υπάρχει σήμερα είναι η προτίμηση προς τα νέα καπνικά προϊόντα με τον ρυθμό αύξησης των θερμαινόμενων τσιγάρων να είναι αξιοσημείωτος καθώς μια σημαντική μερίδα του κόσμου, θεωρεί – λανθασμένα- ότι προκαλούν μικρότερη βλάβη στον οργανισμό.

Υπογράμμισε δε ως ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι βάσει στοιχείων του Horizon 2020 EUREST-PLUS, η χρήση του θερμαινόμενου τσιγάρου στην Ελλάδα αυξήθηκε από 0,9% το 2016 σε 4% το 2018.

«Τα ποσοστά σε απόλυτα νούμερα είναι μικρά. Αν δούμε το ρυθμό της αύξησης ως προς τη χρήση του θερμαινόμενου τσιγάρου μεταξύ του 2008, του 2016 και του 2018, από 0, 9% όσων το είχαν χρησιμοποιήσει , σκαρφάλωσε σε ποσοστό 4,4%, μέσα σε δύο χρόνια και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία», τόνισε.

Παράλληλα, η κ. Κατσαούνου, επισήμανε την μειωμένη αντίληψη κινδύνου που υπάρχει σχετικά με τα καινούργια καπνικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα και επομένως, εξάρτηση.

«Το να συγκρίνουμε ένα νέο καπνικό προϊόν με το κλασικό τσιγάρο που ξέρουμε ότι θα οδηγήσει το 50% των χρηστών σε νόσο, είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χημικά συστατικά στο αερόλυμα είναι πολύ λιγότερα από αυτά του κλασικού τσιγάρου, όμως, δεν υπάρχει απόδειξη ότι εφόσον η έκθεση είναι μικρότερη θα είναι χαμηλός και ο βαθμός νοσηρότητας και ο κίνδυνος για την υγεία. Υπάρχει μεν πιθανότητα πρόκλησης μικρότερης βλάβης, αλλά αυτό κάτι που μένει να αποδειχτεί επιστημονικά».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα