back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προβληματισμένοι οι πολίτες για τις παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΦΚΑ

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμό εκφράζουν οι πολίτες σχετικά με τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών στην λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας PULSE που παρουσιάστηκε στην Εφημερίδα Action Press και στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, οι καταφατικές απαντήσεις στο ερώτημα αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες, λιγότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες (45%) αποκρίνεται θετικά, ενώ το 43% είναι αρνητικό.

Ακόμα και όσοι έχουν ασφαλιστική σχέση με τον ΕΦΚΑ, δεν υποδέχονται όπως θα αναμενόταν το μέτρο της έκδοσης συντάξεων από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές (6 στους 10 πολίτες θετικοί), παρά το γεγονός ότι το μέτρο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του και η ανάγκη έκδοσης της σύνταξης, είναι δεδομένη για τους δικαιούχους, ειδικά απέναντι στον κίνδυνο πολύμηνης ή ακόμη και πολυετούς αναμονής.

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, με λίγο περισσότερους από τέσσερις στους δέκα να απαντούν θετικά ή “μάλλον ναι”.

Πάντως,όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πολύ πρόσφατα.

Τα στοιχεία δείχνουν την προφανή δυσαρμονία μεταξύ των πολιτών και της κριτικής που μας ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ για τον συγκεκριμένο θεσμό. Το 62% εμπιστεύεται τον θεσμό. Ενώ 59% θα προτιμούσε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία για να εκδώσει τη σύνταξή του. Προσωπικά, δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτά τα στοιχεία. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να πάρουν τη σύνταξή τους. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα τους τη βγάλει, και γιατί να μη θέλει ένας πολίτης να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου επαγγελματία, ο οποίος θα του βγάλει τη σύνταξη σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε 45 ημέρες, χωρίς ταλαιπωρία;».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το ισοζύγιο των απαντήσεων σχετικά με το αν ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης θετικό καθώς οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 50% ενώ αντιστοίχως στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 69%. Το ισοζύγιο των απαντήσεων είναι θετικό στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (Ιουλίου 2019) με ποσοστό 77%.

*** Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-25 Μαΐου σε δείγμα 1.204 ενήλικων με δικαίωμα ψήφου.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα