back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υεμένη: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις “δύσκολες” διαπραγματεύσεις με στόχο την παράταση της εκεχειρίας

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες Τρίτη την ανησυχία τους για τις «δύσκολες» διαπραγματεύσεις με στόχο την παράταση της εκεχειρίας στην Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται εδώ και χρόνια από τον πόλεμο εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκληθεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Οι συζητήσεις για την παράταση της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Απριλίου και για δύο μήνες, «δεν έχουν τερματιστεί, αλλά μοιάζουν λίγο δύσκολες», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ.

Το αδιέξοδο αυτό «μας προκαλεί πρόβλημα», προειδοποίησε η διπλωμάτης, η χώρα της οποίας είχε τον Μάιο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να βρουν ένα ειρηνικό μέσο να προσφέρουν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Υεμένης», τόνισε η Τόμας- Γκρίνφιλντ.

Το μήνυμα αυτό έδωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες και η οποία επικεντρώθηκε «στις προσπάθειες για την ενίσχυση και την παράταση της εκεχειρίας στην Υεμένη», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης χθες περίπου 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας αλλά και τους σιίτες αντάρτες Χούθι να παρατείνουν την εκεχειρία.

Από τις 2 Απριλίου «παρατηρήσαμε τις θετικές ανθρωπιστικές συνέπειες της εκεχειρίας», έγραψαν οι Save the Children, Oxfam, Norwegian Refugee Council (NRC) και άλλες οργανώσεις σε επιστολή τους που απηύθυναν στις αντιμαχόμενες πλευρές.

«Ζητάμε να παρατείνετε τη συμφωνία εκεχειρίας, να χτίσετε πάνω στις προόδους που κάνατε τους δύο τελευταίους μήνες και να εργαστείτε πάνω στην ειρήνη», πρόσθεσαν.

Μεταξύ των προόδων αυτών οι ΜΚΟ αναφέρονται στη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των αμάχων θυμάτων και στη βελτίωση του ανεφοδιασμού σε καύσιμα.

«Εκατοντάδες ασθενείς που είχαν ανάγκη κρίσιμης ιατρικής θεραπείας εκτός της χώρας κατάφεραν να τη λάβουν. Άλλοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να εκμεταλλευθούν εμπορικές ευκαιρίες στο εξωτερικό ή να επανενωθούν με τους συγγενείς τους», τόνισαν οι ΜΚΟ.

Η εκεχειρία, που προβλέπεται να λήξει στις 2 Ιουνίου, είναι η πρώτη που κηρύσσεται σε εθνικό επίπεδο στην Υεμένη από το 2016 και επέτρεψε να σπάσει ο κύκλος της βίας και να δοθεί μια ανάπαυλα στους Υεμενίτες έπειτα από επτά χρόνια πολέμου.

Οι σιίτες αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Σαναά και μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Υεμένης. Από το 2015 στη χώρα επεμβαίνει για να στηρίξει τον κυβερνητικό στρατό ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και η χώρα, η πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου, έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χάρη σε αυτή την εκεχειρία οι μάχες «περιορίστηκαν σημαντικά» και περισσότεροι από 1.000 επιβάτες μπόρεσαν να μεταβούν στο Αμάν αεροπορικώς από τη Σαναά, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Δεύτερη αεροπορική σύνδεση με το Κάιρο αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να παρατείνουν την εκεχειρία στη χώρα, υπογραμμίζοντας «τα απτά οφέλη της» για τον πληθυσμό της χώρας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα