back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΥΠΕΞ: Αντιδρούμε με ψυχραιμία έναντι της Τουρκίας – Τίποτα δεν μένει αναπάντητο

Διαβάστε επίσης

Στην επιστολή που κατέθεσε πρόσφατα η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη, όπου αποδομούνται όλα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς κυρίως ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και της απαιτούμενης από την Άγκυρα αποστρατιωτικοποίησης τους, αποδίδει η Αθήνα την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, το τελευταίο διάστημα.

“Η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε σταθερές αξίες και αρχές” επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, “δεν παρασυρόμαστε. Αντιδρούμε με ψυχραιμία και δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο”, τόνισε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε “δεν απαντούμε ποτέ σε προσωπικό επίπεδο. Απαντούμε πάντα σε ενέργειες σε επίπεδο χώρων” εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχληση της Αθήνας για τις δηλώσεις εναντίον προσωπικά τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών απο Τούρκους αξιωματούχους.

Στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο κ Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά συγχρόνως ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό άλλωστε έκανε πρόσφατα ο κ Δένδιας στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ομολόγους του και κυρίως με τον Αμερικανό υπουργό, Άντονι Μπλινκεν.

Η Τουρκία, παράλληλα, έχει διακόψει κάθε πιθανότητα συνάντησης με την ελληνική πλευρά αναβάλλοντας επ’ αόριστον τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς επίσης και τη προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου συνάντηση του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Οβάλ, για τη λεγόμενη “θετική ατζέντα”. “Είναι οξύμωρο πάντως” σχολίασε ο κ Παπαϊωάννου “η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο”.

Η τουρκική πλευρά, πάντως, έχει προσκληθεί από την Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προεδρία της οποίας ασκεί η Ελλάδα και που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη. Παραμένει άγνωστο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, αν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση και αν θα εκπροσωπηθεί και από ποιον.

Σε ο,τι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ Παπαϊωάννου δεν θέλησε να τις σχολιάσει. Ανέφερε πως για το θέμα της κατάσχεσης των δύο ελληνόκτητων πλοίων η Ελλάδα προέβη στις απαιτούμενες διπλωματικές ενέργειες, επέδωσε διάβημα στον Ιρανό πρέσβη αλλά και αντίστοιχα ενημερώνοντας την ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοϊας. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Νίκου Δένδια με τους υπουργους Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ έγινε κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και όχι του Έλληνα υπουργού.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα