back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ουάσινγκτον και η Ταϊπέι θα κινηθούν γρήγορα για την πραγματοποίηση νέων εμπορικών συνομιλιών

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέες εμπορικές συνομιλίες με την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι, μερικές ημέρες μετά, από την κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην συμπεριλάβει την Ταϊπέι στο οικονομικό σχέδιο της με επίκεντρο την Ασία και κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στην περιοχή.

Την Ταϊβάν διεκδικεί η Κίνα.

Η Ουάσινγκτον και η Ταϊπέι “θα κινηθούν γρήγορα για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη” αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ταϊβάν για τον 21ο Αιώνα του Εμπορίου στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Για τον οδικό χάρτη, θα πραγματοποιηθούν προσωπικές συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, αργότερα μέσα στον Ιούνιο, όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Η πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο “την επίτευξη συμφωνίας με δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου που δημιουργούν μία συμμετοχική ευημερία διαρκείας,” σε ζητήματα όπως, η τελωνειακή εξυπηρέτηση, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η υιοθέτηση κοινών στάνταρτ στο ψηφιακό εμπόριο, τα εργατικά δικαιώματα, τα υψηλά περιβαλλοντολογικά στάνταρτ, αλλά και προσπάθειες για τον περιορισμό των κρατικών επιχειρήσεων και των πρακτικών εκτός της αγοράς, όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η διμερής αυτή πρωτοβουλία είναι μερικώς παράλληλη με το οικονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού (IPEF), μία οικονομική συνεργασία με τη συμμετοχή 13 ασιατικών χωρών, που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Τόκιο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν προσκάλεσαν την Ταϊβάν που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση για τη συμμετοχή της στις συνομιλίες εντός του πλαισίου IPEF.

Οι χώρες που προσέγγισε η Ουάσινγκτον ήταν αρνητικές, για τη συμμετοχή τους στην ίδια ομάδα με την Ταϊβάν υπό το φόβο πρόκλησης εκνευρισμού στο Πεκίνο, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είχε συμμετοχή στις αρχικές συνομιλίες.

Περισσότερα από 200 μέλη του Κογκρέσου τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ταϊβάν στο πλαίσιο IPEF.

Η ανακοίνωση για τις συνομιλίες με την Ταϊβάν έγινε μετά από μία ψηφιακή συνάντηση που έγινε χθες, μεταξύ της αναπληρώτριας Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Σάρας Μπιάνκι και του υπεύθυνου διαπραγματευτή της Ταϊβάν, Τζον Ντενγκ.

Μιλώντας στην Ταϊπέι, ο Ντενγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει μία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, την οποία, η Ταϊβάν επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Ταϊπέι επιδιώκει ακόμη τη συμμετοχή της, στο πλαίσιο IPEF.

Στις συνομιλίες με την Ταϊβάν ηγείται για την Ουάσινγκτον, το Γραφείο της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, το οποίο θα εξυπηρετήσει τη διεξαγωγή αρκετών διαλόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη με το νησί, συμπεριλαμβανομένου και ενός πλαισίου διαλόγου υπό το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών, αλλά και για άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού, όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα