back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συλλογή υπογραφών «Για μία Ευρώπη χωρίς Γούνες»

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την συλλογή 1 εκ. υπογραφών ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες» υπέρ της κατάργησης της γουνοποιίας. Η εκστρατεία θα διαρκέσει ένα έτος.

Εάν η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών λάβει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει είτε να προωθήσει το αίτημα, είτε όχι και θα κληθεί να εξηγήσει το σκεπτικό της.

Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας είναι ηθικά απαράδεκτες, τονίζουν από τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προτείνοντας να μη δοθούν άλλες κρατικές ενισχύσεις στον κλάδο αλλά να ενταχθεί σε πρόγραμμα μετάβασης και αλλαγή δραστηριότητας.

«Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας, ένα είδος πολυτελείας, είναι ηθικά απαράδεκτες», λέει στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη. «Στη χώρα μας η πορεία του κλάδου  είναι φθίνουσα και η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να  χρηματοδοτήσει τη δίκαιη μετάβαση περιοχών όπως η Κοζάνη, η Καστοριά κλπ, σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες και να πάψει να χρηματοδοτεί νέες μονάδες-εκτροφεία. Συνεχώς απολύονται εργαζόμενοι λόγω αυτής της φθίνουσας πορείας της γουνοποιίας.Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας οδήγησε στην παύση των εξαγωγών και συναλλαγών. Επομένως οι λόγοι που επιβάλλουν την απαγόρευση αυτής της βάναυσης για τα ζώα δραστηριότητας είναι ηθικοί και ρεαλιστικοί. Η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει εκείνες τις χώρες της ΕΕ, όπου ισχύουν ήδη οριστικές απαγορεύσεις ή έχουν παρθεί αποφάσεις από τα κοινοβούλια τους για το κλείσιμο αυτών των εκτροφείων. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να τα μεταφέρουν στη χώρα μας».

«Η ύπαρξη απαγορεύσεων παραγωγής σε ορισμένα κράτη μέλη έχει στρεβλωτικό αντίκτυπο στην αγορά προμήθειας προϊόντων γούνας εκτροφής. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους σε εκείνα τα κράτη μέλη όπου δεν υπάρχει απαγόρευση παραγωγής, εις βάρος εκείνων των χωρών της ΕΕ όπου ισχύουν ήδη οριστικές απαγορεύσεις», επισημαίνεται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες».

«Πρόκειται για μια επαγγελματική δραστηριότητα, που βασίζεται στον βασανισμό, τον πόνο, και τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μινκ ετησίως στην Ελλάδα», επισημαίνει η κα Μπομπολάκη. «Αυτά τα ζώα όσο ζουν σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες εγκλωβισμένα σε κλουβιά».

Ακραία κακοποίηση

Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια στον κόσμο, προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά βρώμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους. Όσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν συνεχώς να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η πρωκτική ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η εκτροφή μινκ αποτελεί μορφή εντατικής εκτροφής με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την χαρακτηρίζουν (απόβλητα εκτροφείων, μύγες, οσμές κτλ.), ενώ οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γουνοδερμάτων χρησιμοποιούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση γνωστή ως το WATERGATE του Δισπηλιού Καστοριάς ,όπου αποδείχτηκε ότι οι κάτοικοι για αρκετά χρόνια στην περιοχή έπιναν μολυσμένο νερό.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών στοχεύει στην επίτευξη μιας πανευρωπαϊκής απαγόρευσης για:
  • τη διατήρηση και τη θανάτωση ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας.
  • διάθεση γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα στην αγορά της ΕΕ.

Όσοι επιθυμούν να υπογράψουν την Πρωτοβουλία, η οποία, μέχρι στιγμής, μετρά 107.039 υπογραφές, εδώ 

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα