back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Μπένετ ζητάει τη στήριξη της κοινωνίας

Διαβάστε επίσης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δημοσίευσε σήμερα ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες της χώρας ζητώντας τη στήριξή τους προκειμένου να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός του συνασπισμός για χάρη της πολιτικής σταθερότητας και της σωστής λειτουργίας του κράτους.

Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε την πρώτη επέτειο από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού του Μπένετ ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τη μία κρίση μετά την άλλη αφού στις αρχές Απριλίου έχασε την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τα επιτεύγματά του τον τελευταίο χρόνο και να αποκρούσει τις επιθέσεις του προκατόχου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει διατελέσει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ και ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπένετ τόνισε ότι ο συνασπισμός του έφερε πολιτική σταθερότητα στο Ισραήλ όταν ανέλαβε την εξουσία πριν ένα χρόνο έπειτα από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων από τις οποίες δεν είχε καταφέρει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν να διατηρηθεί η σταθερότητα και επέκρινε τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

«Πριν περίπου ένα χρόνο το κράτος του Ισραήλ έφτασε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ», τόνισε ο Μπένετ.

Ο εθνικιστής Μπένετ και ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ είχαν σχηματίσει πέρυσι τον Ιούνιο έναν ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που στήριζαν 61 βουλευτές και στον οποίον συμμετείχαν η αριστερά, το κέντρο, κόμματα της δεξιάς και ένας αραβικός συνασπισμός –για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ισραήλ– σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τα 12 χρόνια εξουσίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μαζί με τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση κάναμε το Ισραήλ και πάλι λειτουργικό, επαναφέραμε την ανάπτυξη», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται ξανά «σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».

«Θα προχωρήσουμε μπροστά με ένα λειτουργικό κράτος ή θα βυθιστούμε ξανά στο χάος, το εσωτερικό μίσος, την εξωτερική αδυναμία και την υποδούλωση του κράτους στις ανάγκες ενός και μόνο άνδρα;», διερωτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Νετανιάχου.

Παράλληλα ο Μπένετ ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα φυλλάδιο με το οποίο απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές της κυβέρνησης, «τη σιωπηλή σιωνιστική πλειοψηφία», όπως τη χαρακτηρίζει, να «μην μας αφήσει μόνους μας στην αρένα. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί».

«Διαδώστε το μήνυμά μας: ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, που αγαπούν τη χώρα μπορούν να κάτσουν μαζί και να εργαστούν για τη βελτίωσή της», τόνιζε ο Μπένετ στο φυλλάδιο, με το οποίο καλεί τους υποστηρικτές της κυβέρνησής του να το μοιραστούν με άλλους, να οργανώσουν διαδηλώσεις, να πάρουν τηλέφωνα και να προσφέρουν εθελοντική εργασία υπέρ της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπένετ έχασε την πλειοψηφία του τον Απρίλιο όταν η βουλευτής Ιντίτ Σίλμαν, του κόμματός του Γιαμίνα, παραιτήθηκε. Έκτοτε η κυβέρνηση είναι ευάλωτη σε τυχόν προτάσεις μομφής. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα προσπαθούσε να κερδίσει την υποστήριξη αρκετών βουλευτών για να περάσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την επέκταση της ισχύος των ισραηλινών νόμων στους Ισραηλινούς που ζουν στη Δυτική Όχθη.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ανέφερε ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο Νετανιάχου θα κέρδιζε 59 έδρες στο κοινοβούλιο (σε σύνολο 120), ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συγκέντρωνε μόνο 55.

Εξάλλου το 46% των Ισραηλινών θεωρούν τον Νετανιάχου καλύτερο πρωθυπουργό, έναντι μόλις το 21% που εκτιμά ότι ο Μπένετ είναι καταλληλότερος.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι η τρέχουσα κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα