10 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

10 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Novartis: Σάλος από την καταγγελία για απαλοιφή ονόματος πολιτικού από τη μετάφραση των εγγράφων

spot_imgspot_img

Πολιτικό σάλο προκαλεί η καταγγελία της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ότι στη μετάφραση επίσημων εγγράφων του FBI για την υπόθεση Novartis που έγινε απ’ την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών απαλείφθηκαν ονόματα πολιτικών.

Ο νομικός παραστάτης της δικαστικού ζητά συμπλήρωση της κύριας ανάκρισης και επανάληψη της μετάφρασης των ξενόγλωσσων εγγράφων της δικογραφίας.

Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει ότι το μεταφραστικό έργο εκτελούνταν από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης.

«Η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει την καταγγελλόμενη ενέργεια σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο και αναφέρει πως στη δικογραφία της υπόθεσης το όνομα που έχει αφαιρεθεί είναι του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο πρώην υπουργός εξαπολύει νέες βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωσή του. “Όταν θα χρησιμοποιεί το όνομά μου για τέτοιου είδους λασπολογίες, θα παίρνει τις σκληρές απαντήσεις που απαιτεί η στάση του. Και αφού επιμένουν στις αντιδημοκρατικές πρακτικές των κοινών σκευωρών, θα με βρίσκουν απέναντί τους και για πιο σοβαρά ζητήματα” αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά στη  σημερινή ανακοίνωση του ο κ. Λοβέρδος εξαπολύει βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει, οτι πρώτον όταν ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως αναφέρει-θα χρησιμοποιεί το όνομά του για τέτοιου είδους λασπολογίες, θα παίρνει τις σκληρές απαντήσεις που απαιτεί η στάση του. Και δεύτερον, αφού επιμένουν στις αντιδημοκρατικές πρακτικές των κοινών σκευωρών, θα με βρίσκουν  απέναντί τους και για πιο σοβαρά ζητήματα. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κλήθηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, να τοποθετηθεί για τις αποκαλύψεις είπε : «Όσο πλησιάζει η ώρα που οι βασικοί ενορχηστρωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη, θα βλέπουμε τέτοια ξεσπάσματα από ορισμένους που με περίεργους συνειρμούς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Έσυραν, κρέμασαν στα μανταλάκια δύο πρώην πρωθυπουργούς και συνολικά 10 πολιτικά πρόσωπα. Έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολλούς που θέλουν να μάθουν την αλήθεια» .

Ο κ Οικονόμου πρόσθεσε : «Μην ξεχνάτε, πως αυτή η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για αποζημίωση από την Novartis. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα, με αυτά κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν να απαντήσουν στην ελληνική κοινωνία για την σκευωρία. Η ελληνική Δικαιοσύνη διερεύνησε τα πρόσωπα που στοχοποίησε η τότε κυβέρνηση, με σκοπό να πλήξει την υπόσταση τους και να τους οδηγήσει στην φυλακή, χωρίς στοιχεία και με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Η Δικαιοσύνη έψαξε το ζήτημα από χίλιες μεριές με όσα στοιχεία υπήρχαν. Η Δικαιοσύνη θα ψάξει τι έγινε με τις σκευωρίες, η χώρα αναζητά αποζημίωση από την Novartis».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε, απαντώντας σε ερωτήματα, πως «υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα για τα έγγραφα στα οποία πρέπει να αναφερθούμε, πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, αλλά δεν δέχομαι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ψέματα. Η μεγάλη εικόνα είναι η απόπειρα εμπλοκής πολιτικών προσώπων, που πλην ενός που εξετάζεται δικαστικά, δεν είχαν καμία σχέση».και ως απάντηση εδωσε την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου και την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στη διαδικασία.

Η ανακοίνωση Λοβέρδου

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μυαλώνεται. Και δεν μυαλώνεται γιατί η σχέση του με τη Δημοκρατία είναι χαλαρή έως ανύπαρκτη.
Η δική μου ανακοίνωση δεν αφορούσε μεταφράσεις κειμένων και άλλα τέτοια συναφή. Με αυτά είναι προφανέστατο ότι εγώ δεν έχω καμμία ανάμειξη. Ούτε έχω, ούτε θα μπορούσα να έχω. Προσωπικά εστίασα στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόμα του το όνομά μου.
Στην υπόθεση αυτή το μείζον είναι πως το έγγραφο της 25ης Μαΐου 2017 η τότε εισαγγελέας διαφθοράς το απέκρυπτε συστηματικά και επίμονα από την Βουλή γιατί από αυτό προκύπτει σαφώς πως ο ένας κουκουλοφόρος στην Ελλάδα ήταν κουκουλοφόρος και στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως παρανόμως χαρακτηρίστηκε εδώ ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Το συγκεκριμένο έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και το όνομά μου, το κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ι. Αγγελής. Έκτοτε συμπεριελήφθη σε τρεις τουλάχιστον δικογραφίες: στο Πόρισμα της Προανακριτικής της Βουλής, στη δικογραφία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και στη δική μου δικογραφία. Στην τελευταία μάλιστα το κατέθεσα εγώ ο ίδιος στην Ανακρίτρια κυρία Μ.Μπόνζου στις 20 Απριλίου 2020. Έχει, λοιπόν, συμπεριληφθεί με τα ονόματα μέσα τουλάχιστον σε όλες τις ανωτέρω δικογραφίες και έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς.
Τέλος, ως γνωστόν, στο Ειδικό Δικαστήριο δεν κρίνομαι εγώ, αλλά οι κατηγορούμενοι, των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σήμερα να είναι ο πολιτικός συνήγορος.
Ξεκαθαρίζω: πρώτον, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιεί το όνομά μου για τέτοιου είδους λασπολογίες, θα παίρνει τις σκληρές απαντήσεις που απαιτεί η στάση του. Και δεύτερον, αφού επιμένουν στις αντιδημοκρατικές πρακτικές των κοινών σκευωρών, θα με βρίσκουν  απέναντί τους και για πιο σοβαρά ζητήματα. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.
Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img