back to top
23.9 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

23.9 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι 7 μεγάλες αστικές αναπλάσεις που θα αλλάξουν την Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Οι 7 μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης ανακοινώθηκαν σε σχετική συνεδρία στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, η Β’ φάση της μεγάλης ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο θα ξεκινήσει σύντομα, με την ολοκλήρωση των έργων της Α’ φάσης, ενώ δόθηκε το τέλος του 2025 ως ορίζοντας ολοκλήρωσης για τις αστικές αναπλάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Επίσης, ανακοινώθηκαν εξελίξεις για πολλά σημαντικά θέματα αναπλάσεων στην Αθήνα, όπως η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας, το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης των προσόψεων ιδιωτικών κτηρίων «ΠΡΟΣΟΨΗ», και τα σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων και την αξιοποίηση των διατηρητέων της πόλης.

Γ. Πατούλης: Σύντομα η Β’ Φάση για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

«Στην Περιφέρεια Αττικής αυτή την περίοδο υλοποιούμε έργα συνολικής αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ», έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την 2η ημέρα του ITC 2022. Όπως είπε «ξεχωρίζει ανάμεσά τους η Α’ φάση, τα ειδικά έργα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου έργα που καλύπτει σχεδόν το 30% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που εκτελούνται. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το 97% του φυσικού αντικειμένου δηλαδή σχεδόν όλες οι υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για την έναρξη της Β’ Φάσης». Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, τα συγκοινωνιακά έργα που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο χώρο και παράλληλα διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά και νέα παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, η είσοδος στο χώρο ανάπλασης από τη Λ. Ποσειδώνος καθώς και δίκτυο τοπικών οδών μέσα στο χώρο ανάπλασης. Το υπολειπόμενο αντικείμενο αφορά την κατασκευή του αντλιοστασίου και του αγωγού για την ανανέωση των στάσιμων νερών του Κηφισού για την ευεξία των περιοχών εγγύς του Κηφισού των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου Ταύρου.

Β. Αξιώτης: Τον Δεκέμβριο του 2025 πρέπει να είναι έτοιμες οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό

«Τον Δεκέμβριο του 2025 πρέπει να είναι έτοιμο το γήπεδο του ΠΑΟ και οι αστικές αναπλάσεις», δήλωσε ο Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτηριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία ημέρα». Επιπλέον, ο κ. Αξιώτης ανέφερε ότι ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ για τις απαιτούμενες αναπλάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «για τις αστικές αναπλάσεις χάνεται πολύς χρόνος σε δύσκολες και γραφειοκρατικές διαδικασίες», ενώ όπως είπε: «Το 2022 φθάσαμε να κάνουμε τα αυτονόητα πράξη, όπως για παράδειγμα υποδομές προσβασιμότητας σε περισσότερα από 200 σχολεία στην Αθήνα».

Ο κ. Αξιώτης αναφέρθηκε στα έργα αναπλάσεων των 127 γειτονιών της Αθήνας, τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και τις μεγάλες αναπλάσεις όπως αυτές της πλατείας Συντάγματος, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου, την ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας, έργα τα οποία «έρχονται με μία καθυστέρηση 10 ετών να γίνουν πράξη». «Στην Ελλάδα λείπει το όραμα και η επιμονή. Με τις αστικές αναπλάσεις θα οδηγηθούμε στον 21ο αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τρία μεγάλα και φιλόδοξα έργα αναπλάσεων στην Αθήνα

Σε τρία μεγάλα και φιλόδοξα έργα αναφέρθηκε ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑ ΑΕ:

– το έργο της Βασιλίσσης Όλγας, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ και με κατασκευαστικό χρόνο 10 μήνες. «Σήμερα πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης για ένα έργο που “ταλαιπωρείται” 17 χρόνια» ανέφερε ο κος Ακριτίδης.

– το έργο ανακαίνισης των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων «ΠΡΟΣΟΨΗ», προϋπολογισμού 1,5-2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. «Είναι ένα “έξυπνο” πρόγραμμα γιατί η πολιτεία επιδοτεί την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας, δίνουμε κίνητρα και επιδοτούμε την παραγωγικότητα. Και αυτή η επιδότηση φέρνει δουλειές σε πολλούς ιδιώτες, φέρνει έσοδα στο δημόσιο και αποκαθιστά την όψη της πόλης και οι πολίτες επωφελούνται».

– το σχεδιαζόμενο έργο για την εισαγωγή έξυπνων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτήρια της Αθήνας, προκειμένου να στηριχθούν κυρίως τα χαμηλότερα σε εισοδήματα νοικοκυριά. «Διαμορφώνουμε το νόμο-πλαίσιο για να ενταχθούν τα ιδιωτικά κτήρια σε αυτό το πρόγραμμα, είναι έργο σε εξέλιξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα διατηρητέα κτήρια της Αθήνας, ο κ. Ακριτίδης δήλωσε ότι αυτά αποτελούν έναν «τεράστιο οικιστικό απόθεμα, που θέλουμε να αξιοποιήσουμε, είτε με κοινωνική κατοικία, είτε με επιχειρηματική κατοικία, είτε με τουριστική κατοικία». Όπως διευκρίνισε, παλαιότερα προγράμματα για τα διατηρητέα κτήρια δεν είχαν επιτυχία για αυτό αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. «Είμαστε πολύ κοντά στο να σώσουμε το κτηριακό απόθεμα» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί σειρά μελετών στην Τεχνόπολη και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων. Για τη γραμμή 4 του Μετρό, τόνισε ότι υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υποδομών για τις αναπλάσεις πέντε πλατειών, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η φύτευση 2.000 δέντρων.

Η «Έξυπνη Πόλη» στη Βοιωτία και οι υποδομές στο Ελληνικό

«Αρχές Ιουλίου θα παρουσιάσουμε το έργο της ανάπλασης στα Άσπρα Σπίτια και θα δείξουμε πόσο εύκολο είναι στην πράξη να περάσουμε στη νέα πραγματικότητα». Αυτό ανέφερε η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing MYTILINEOS, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση της αναβάθμισης των κατοικιών των εργαζομένων της εταιρείας με βάση και τη φιλοσοφία της πολιτείας-πρότυπο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Όπως τόνισε «οι Smart cities είναι ένας σύντομος τρόπος να δημιουργήσουμε πόλεις και σπίτια που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Είναι ένας τρόπος να δούμε το εγώ και το εμείς μέσα από την πόλη του μέλλοντος».

Ο Chief Investment Officer της LAMDA Development. Θεόδωρος Γαβριηλίδης μίλησε για τις εξυπνες υποδομές που προωθούνται στο Ελληνικό. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλουμε το Ελληνικό να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα έξυπνης πόλης. Οι υποδομές και τα software που θα αναπτύξουμε εκεί θέλουμε να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έχουμε την τύχη όλα τα δίκτυα που είναι εκεί να ξεκινούν από το μηδέν, άρα έχουμε την τύχη να τα κάνουμε όλα σωστά από την αρχή». Με τους κατάλληλους αισθητήρες, ανέφερε, θα μπορούμε να στέλνουμε τα κατάλληλα μηνύματα σε ένα κεντρικό σύστημα κι έτσι θα μειώσουμε τις περιττές μετακινήσεις και την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι έξυπνες εφαρμογές στις κατασκευές του Ελληνικού είναι έργα που σχεδιάζονται μέσα στην πρώτη πενταετία.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε ώσπου να μετατρέψουμε μια πόλη σε “έξυπνη πόλη” (smart city)» διαπίστωσε ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD). Τόνισε ότι είναι βασικό να καταλάβουμε όλοι γιατί πρέπει να φροντίσουμε τις πόλεις μας, καθώς «η συσσώρευση πληθυσμού στις πόλεις προξενεί κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και ατμοσφαιρικά προβλήματα». Ειδικότερα στην περίπτωση της Αθήνας, ο κ. Πελτέκης έκανε ειδική αναφορά στην ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα, του βασιλικού κτήματος στο Τατόι και του Ελληνικού, «έργα σημαντικά, που θα αναβαθμίσουν την ζωή των Αθηναίων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα