back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν παρατείνουν την εκεχειρία με το Ισλαμαμπάντ

Διαβάστε επίσης

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι παρέτειναν «μέχρι νεοτέρας» την κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί με το Ισλαμαμπάντ, λόγω της «προόδου» που έχει σημειωθεί κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που άρχισαν τον περασμένο μήνα στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.

Το Πακιστάν βρέθηκε αντιμέτωπο από πέρυσι με την ισχυροποίηση του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, ΤΤΠ), το οποίο γαλβάνισε η κατάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο του 2021 στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Το ΤΤΠ είναι χωριστή οργάνωση από τους αφγανούς Ταλιμπάν, παρότι μοιράζονται την ίδια ιδεολογία και έχουν μακρά κοινή ιστορία. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την Καμπούλ ότι επιτρέπει στους πακιστανούς Ταλιμπάν να διατηρούν κρησφύγετα και να σχεδιάζουν επιθέσεις από την επικράτειά της, κάτι που το σημερινό αφγανικό καθεστώς δεν σταματά να διαψεύδει.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις άρχισαν τον περασμένο μήνα στην Καμπούλ ανάμεσα στο σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα και πακιστανούς αξιωματούχους με τη μεσολάβηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (ΙΕΑ, έτσι ονομάζουν οι Ταλιμπάν το καθεστώς τους).

Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν με την άφιξη την Τρίτη στην Καμπούλ νέας αντιπροσωπείας πακιστανών φυλάρχων, για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το ΤΤΠ.

«Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών συναντήσεων, σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι και, κατόπιν τούτου, η ηγεσία του ΤΤΠ παρέτεινε την κατάπαυση του πυρός μέχρι νεοτέρας», εξήγησε ο εκπρόσωπός του Μοχάμαντ Χορασάνι στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία κηρύχθηκε τον Μάιο, τηρείται ως αυτό το στάδιο.

«Για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διαβεβαίωσε επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες κινούνται σε «θετική κατεύθυνση».

Το ΤΤΠ έχει διαπράξει αναρίθμητες επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Πακιστάν από την ίδρυσή του, το 2007, ως το 2014. Αν και η ισχύς του μειώθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του στρατού, επανήλθε δριμύτερο πέρυσι.

Η εξέλιξη υποχρέωσε το Ισλαμαμπάντ να αρχίσει διαπραγματεύσεις, συνοδευόμενες από εκεχειρία, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, για πρώτη φορά από το 2014, με τη μεσολάβηση των αφγανών Ταλιμπάν. Όμως οι συνομιλίες δεν είχαν απτό αποτέλεσμα και η κατάπαυση του πυρός τερματίστηκε έναν μήνα αργότερα.

Στην περιοχή της μεθορίου Πακιστάν-Αφγανιστάν βρίσκουν καταφύγιο εδώ και πολύ καιρό διάφορες ένοπλες οργανώσεις, που εκμεταλλεύονται τα πορώδη σύνορα. Αυτό αποτελεί πηγή αυξανόμενων εντάσεων αφότου επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Στα μέσα Απριλίου, αφγανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον πακιστανικό στρατό ότι σκότωσε 47 αμάχους σε αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ο πακιστανικός στρατός δεν επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε την επιχείρηση. Η πακιστανική κυβέρνηση αξίωσε το Αφγανιστάν να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή και να ελέγχει καλύτερα τα σύνορα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα