back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ορκίστηκε το πρώτο ΔΣ του νεοσύστατου Μορφωτικού Ιδρύματος του Δήμου Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού και ακαδημαϊκού χώρου που συγκροτούν το νεοσύστατο Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων ορκίστηκαν την Παρασκευή σε ειδική τελετή, στο Δημαρχείο Αθηνών, ενώπιον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου “ανοίγει” μια σπουδαία σελίδα για την Αθήνα. Φιλοδοξία μας είναι ότι το Μορφωτικό Ίδρυμα θα λειτουργήσει ως πολύτιμο “θησαυροφυλάκιο” της μνήμης της πόλης. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, αλλά και για τους Αθηναίους η συμμετοχή και η συμβολή σας στην προσπάθεια μας», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης απευθυνόμενος στα εξέχοντα μέλη του Μορφωτικού Ιδρύματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γεώργιος Γουναρόπουλος», ενώ ακολούθησαν δύο συνεδριάσεις για τη σύγκλιση των μελών σε σώμα και για την έγκριση αποδοχής δωρεάς ενός ακινήτου του Μεσοπολέμου, στην οδό Ηπείρου.

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, τόνισε: «Η απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να προικίσει την Πόλη των Αθηνών με ένα Ίδρυμα – Θεματοφύλακα της άυλης και υλικής κληρονομιάς της, προσθέτει έναν κρίκο στην ισχυρή άλυσο της πρωτεύουσας. Εξωστρέφεια, μέσο μορφωτικής διείσδυσης και ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ξεκινάμε ένα όμορφο ταξίδι με σκοπό την προστασία της ιστορικής και μνημειακής κληρονομιάς, έχοντας ως συνεπιβάτες όλους και όλες όσοι και όσες αφουγκράζονται και αγαπούν την πρωτεύουσα».

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Μ.Ι.Δ.Α.)

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Δημοσιογράφος – Πρόεδρος, Κυριάκος Αγγελάκος, Σκηνοθέτης – Δημοτικός Σύμβουλος, Μαρία Αδάμη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου, Επιμελήτρια – Ιστορικός Τέχνης, Ζωή Βαλάση, συγγραφέας – κριτικός, Βασιλική Δημοπούλου, Φιλόλογος, Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γεώργιος Ματσόπουλος, Καθηγητής Φιλολογίας-Ιστορικός, Θεοδώρα Μέντη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Καθηγητής Πολυτεχνείου, Μαρία Γεωργία Στυλιανούδη, Νομικός Ανθρωπολόγος, Ελένη Τάτλα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Μαρία Τσακίρη, Καθηγήτρια Πολυτεχνείου.

Η πρώτη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ., στην πανηγυρική συνεδρίασή του, είναι η αποδοχή δωρεάς ενός εμβληματικού κτιρίου του Μεσοπολέμου, στην οδό Ηπείρου. Πρόκειται για δωρεά του αρχιτέκτονα Ηλία Γ. Μπίρη, ο οποίος έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων στην πρώτη μεταπολιτευτική δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Ιωάννη Παπαθεοδώρου.

Ο Ηλίας Γ. Μπίρης, φρόντισε να περιέλθει το σύνολο του ακινήτου στην ιδιοκτησία του, προκειμένου να το δωρίσει στον Δήμο Αθηναίων, στη μνήμη του θείου του Κώστα Η. Μπίρη που θεωρείται ο «πατέρας της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής» και του πατέρα του Γεωργίου Η. Μπίρη. Και οι δύο, υπηρέτησαν με πάθος την πόλη των Αθηνών.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα