back to top
24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων σήμερα για το σ/ν των ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζουν εκτάκτως το Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι πρυτάνεις, προκειμένου να διαμορφώσουν τις θέσεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Κατά την έκτακτη Σύνοδο οι πρυτάνεις, οι οποίοι αντιδρούν σε διατάξεις του νομοσχεδίου, αναμένεται να εκφράσουν τη διαφωνία τους στο νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων που προτείνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με βασικό σημείο αιχμής το θέμα της εκλογής οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ. Στο «μικροσκόπιο» των πρυτάνεων βρίσκεται το σύνολο των άρθρων του σχεδίου νόμου ενώ θα συνεδριάσουν εκ νέου και την Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει θεσμοθέτηση 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο θα αποτελείται από 6 πανεπιστημιακούς εκλεγμένους από την κοινότητα του ΑΕΙ και 5 εξωτερικά μέλη, που θα επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα έξι μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το συμβούλιο θα επιλέγει τον πρύτανη μεταξύ των έξι.

Ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διαμαντόπουλος, καλεί τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και, παρά τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες μπορούν, αν είναι εφικτό, να καταθέσουν εγγράφως στο προεδρείο της συνόδου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια προσπάθεια σύγκλισης». Και τονίζει ότι στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου δεν θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων καθαρά από την πλευρά των πανεπιστημίων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα