back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επιταγές ακρίβειας για αγορές τροφίμων σχεδιάζει η Κυβέρνηση – Ποιά μέτρα μελετώνται για τα καύσιμα

Διαβάστε επίσης

Στο μέτρο της χορήγησης επιταγών ακρίβειας ύψους 150-200 ευρώ οι οποίες θα δοθούν υπό την μορφή voucher για την αγορά τροφίμων από Σούπερ Μάρκετ η παντοπωλεία προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τα ευάλωτα νοικοκυριά ενάντια στο κύμα της ακρίβειας.

Πρόκειται για ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού κόστους (οι επιταγές ακρίβειας που δόθηκαν πρόσφατα ως οικονομική ενίσχυση σε 1,6 εκατομμύρια πολίτες στοίχισαν 360 εκ. ευρώ) και τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα καλυφθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που αναμένεται να δημιουργηθεί έως στο τέλος του καλοκαιριού. Ηδη τα έσοδα το πρώτο τετράμηνο του έτους εμφάνισαν υπέρβαση κατά 1,7 δις ευρώ και θετικά είναι τα μηνύματα και για τον μήνα Μάιο..

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση φαίνεται πως θα συνεχίσει την παροχή επιδότησης στα καύσιμα, η οποία όμως θα συναρτάται με την διακύμανση των τιμών, αποκλείοντας κάθε σκέψη η πρόταση για μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ που αποδίδουν κάθε χρόνο πάνω από 3,5 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ο πρώτος κύκλος του fuel pass ,όπως ανακοινώθηκε λήγει στις 10 Ιουνίου ημερομηνία κατά την οποία απενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δικαιούχους. Εκτός της βενζίνης θα συνεχιστεί και για τον Ιούλιο η επιδότηση στο ντίζελ κίνησης κατά 15 λεπτά στην τιμή του διυλιστηρίου .

Στη συζήτηση για τη λήψη μέτρων στήριξης μπήκε τελευταία και η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί, αλλά και σε άλλα τρόφιμα που θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης. Μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί από το 13% στο 6% ωστόσο θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος καθώς θα πρέπει να “χαθούν” από τον προϋπολογισμό περί τα 70 εκ. ευρώ μέχρι στο τέλος του χρόνου. Πάντως πρόκειται για ένα μέτρο που θεωρείται πρωτεύον για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών καθώς το ψωμί αποτελεί είδος πρώτης προτεραιότητας, ενώ θα συνεισφέρει και στην αποκλιμάκωση των τιμών..

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα