back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φωτιά στη Βούλα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Βελτιωμένη η εικόνα

Διαβάστε επίσης

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα δύο πύρινα μέτωπα στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Ενεργό παραμένει το μέτωπο στην περιοχή Χέρωμα, κοντά στη Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιοχής, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ήδη οργανώνεται η επιστροφή των κατοίκων από τους οικισμούς και τις δομές που εκκενώθηκαν για προληπτικού λόγους.

Αύριο, Κυριακή 5 Μάϊου στις 9:00 θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και την ηγεσία της πυροσβεστικής σχετικά με την πυρκαγιά.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη φωτιά στη Βούλα Αττικής από εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η φωτιά αυτή πήρε γρήγορα διαστάσεις και λόγω των ανέμων που έπνεαν έως 8 μποφόρ και για αυτό μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα στις 16:20 στους κατοίκους για να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα αίτια της φωτιάς ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με 171 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα, 56 οχήματα και εκατοντάδες εθελοντές συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή. 10 και πλέον πτητικά μέσα που επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν αποσυρθεί και αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Περισσότερους από 150 αστυνομικούς και 48 οχήματα διέθεσε η Ελληνική αστυνομία για την επιχείρηση του πυροσβεστικού έργου και την προληπτική εκκένωση των οικισμών. Με ένα ελικόπτερο συνέδραμαν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης οι ένοπλες Δυνάμεις.

Εξασθένιση των ανέμων για την διάρκεια της νύχτας προέβλεψε μιλώντας στον σταθμό μας ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν, πρόσκαιρα έως επτά μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της υλικές ζημιές σε τουλάχιστον 20 σπίτια, τέσσερα εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρότερες φθορές. Ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί ο αριθμός των οχημάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν υλικές ζημιές.

Στην πυρκαγιά στην Βούλα ο Χρ. Στυλιανίδης

Στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και την Άνω Βούλα μετέβησαν νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη για αστοχία ή πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στο Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρουν πηγές του διαχειριστή, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο. Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως ενημερώνει πως εξαιτίας της φωτιάς σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε Βούλα και Γλυφάδα οι οποίες θα αποκατασταθούν μετά την ολοκληρωτική κατάσβεση της φωτιάς.

Πυροσβέστης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιος άλλος τραυματισμός.

Επίσης δύο ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο Ασκληπιείο Βούλας.

 

Μήνυμα εστάλη από το 112 για να εκκενωθεί το Πανόραμα Βούλας.

Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το πύρινο μέτωπο και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία συγκέντρωσης που έχουν οριστεί.

«Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα» αναφέρει το μήνυμα που συνέταξε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζονται σε πολλά σημεία των Νοτίων προαστείων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το τέρμα της οδού Μετσόβου, πλησίον της περιοχής Πουρνάρι ωστόσο έπειτα άρχισε να κατευθύνεται προς το βουνό.

Υδροφόρες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς έστειλε ο Δήμος Αθηναίων.


Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την ‘Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της Άνω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Επίσης κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα και μηχανή βρίσκονται στην περιοχή όπου γιατροί και νοσηλευτές είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί βοήθεια.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς 

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

-Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων

-Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου

Έρευνα για τη φωτιά

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στη Γλυφάδα προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

Newsroom ΑΘΗΝΑ 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα