back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Με την εξέταση στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων. Στο διδαγμένο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε απόσπασμα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και τις «Διατριβαί» του Επίκτητου. Το αδίδακτο είναι απόσπασμα από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη, ενώ ως παράλληλο κείμενο δόθηκε ένα απόσπασμα του βιβλίου «Νόμος και Αρετή» του Ευάγγελου Παπανούτσου. Σύμφωνα με τους καθηγητές του Ομίλου Φροντιστηρίων ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, με το οποίο και φέτος συνεργάζεται ο Αθήνα 9.84 τα θέματα της Βιολογίας και των Μαθηματικών ήταν βατά και σαφή όσον αφορά στην διατύπωση και τη φύση τους, αλλά απαιτητικά, όπως τα τελευταία χρόνια, λόγω του όγκου τους, καθώς κάλυπταν όλο το φάσμα της εξεταστέας ύλης. Τα διδαγμένα κείμενα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν εύκολα και αναμενόμενα, όπως και το παράλληλο κείμενο αλλά και οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις, ωστόσο το αδίδακτο κείμενο του Θουκυδίδη ήταν από τα δυσκολότερα της ύλης και ίσως το πιο απαιτητικό της τελευταίας πενταετίας.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως εάν η Δύση συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με βαρύ οπλισμό και πυραύλους θα επεκτείνει τη λίστα των ρωσικών στόχων εντός της ουκρανικής επικράτειας. Χθες το Κίεβο συγκλονίστηκε από νέες αεροπορικές επιδρομές, τις πρώτες εδώ και εβδομάδες. Η Μόσχα ανέφερε ότι στόχος ήταν τανκ που προήλθαν από ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Βρετανία αποφάσισε να προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς. Στην περιοχή βρέθηκε χθες και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πολύ κοντά δηλαδή στο Σεβεροντονέτσκ το κύριο πεδίο μάχης όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της.

Πρόταση μομφής, θα αντιμετωπίσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ αντάρτες του Συντηρητικού του Κόμματος αναμένουν σήμερα σχετική ανακοίνωση. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε το βράδυ. Αν ο Μπόρις Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει κούρσα για την διαδοχή του. “Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, για να καλυφθούν οι ποσότητες που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερς.

Στην θέση στην οποία θα λειτουργήσει στην θάλασσα του Ισραήλ βρίσκεται η πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης φυσικού αερίου “Energean Power”, που θα αναπτύξει ισραηλινά κοιτάσματα, έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. H Energean θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες σύνδεσης με τις γεωτρήσεις και τις δοκιμές λειτουργίας, που συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση τμημάτων εξοπλισμού, καθώς και τη δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish, που έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022” σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας.

Μικρό παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το ψωμί, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1, «το θέμα με τον ΦΠΑ είναι ότι δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου, ωστόσο είναι ένα μέτρο που εξετάζεται». Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «με την πολύ σοβαρή παρέμβαση στο ρεύμα, θα δούμε ότι θα υπάρξει αλλαγή και στην τιμή των προϊόντων».

Έως τα τέλη του έτους, η ΔΕΗ θα έχει εγκαταστήσει 1.000 δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων -έναντι 500ων που είναι σήμερα- τα οποία θα εκτείνονται σε 65 περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ Κυριάκος Κοφινάς από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2022. Σύμφωνα με τον κ. Κοφινά -σε μια προσπάθεια υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης- η ΔΕΗ blue μπορεί να παρέχει σημαντική υποστήριξη στις εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών

Την άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον καλούν να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία αν εξετάζεται η λύση των anti-drones ως αντιστάθμισμα στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off Off Athens συνεχίζεται στο θέατρο Επί Κολωνώ, έως τις 22 Ιουνίου. Η Μαρία Βασιλοπούλου έχει τις λεπτομέρειες…

Και ο καιρός: Εβδομάδα έντονης αστάθειας του καιρού ως την Παρασκευή. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρωινές ώρες, καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Ειδικότερα στην Αττική, γενικά αίθριος καιρός το πρωί και το μεσημέρι, προβλέπονται ωστόσο καταιγίδες τοπικά ισχυρές το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 36 βαθμούς Κελσίου. 31ας βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα