back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΦΚΑ: Οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους με τίτλους κτήσης

Διαβάστε επίσης

Υποχρεωμένες να συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με τους παρόχους υπηρεσιών (διανομείς και κούριερ), είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους με τίτλους κτήσης, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται εταιρίες που συνεργάζονται με ταχυδιανομείς φαγητού, δραστηριοποιούνται στους αγώνες στοιχήματος, ακόμη και στον τομέα των δημοσκοπήσεων.

Με αυτό το δεδομένο δεν μπορούν να καταβάλλουν μειωμένο ασφάλιστρο μέσω τίτλου κτήσης, εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται είτε απευθείας είτε ως μεσάζοντες και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας συνδέουν παρόχους υπηρεσιών, ή επιχειρήσεις, ή τρίτους, με χρήστες, ή πελάτες, ή καταναλωτές και διευκολύνουν τις μεταξύ τους συναλλαγές, ή συναλλάσσονται απευθείας μαζί τους.

Έτσι, η επιβάρυνση για τις ψηφιακές πλατφόρμες, σε σχέση με τις εισφορές που θα οφείλουν να παρακρατούν και να αποδίδουν, θα είναι εφεξής μεγαλύτερη.

Ειδικά για τους τίτλους κτήσης, εκκρεμούν τα ειδοποιητήρια που θα προβλέπουν αναδρομική πληρωμή και σε πολλές δόσεις (πιθανότατα πάνω από 8), των εισφορών για το 2020.

Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε τουλάχιαστον 10.000 οι περιστασιακά εργαζόμενοι που έλαβαν αμοιβή με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ), όπως λέγονται πια οι τίτλοι κτήσης, πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, όσοι αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης, έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη (παροχές σε είδος και σε χρήμα). Η εισφορά υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού και διαμορφώνεται σε 13,33% υπέρ κύριας ασφάλισης και σε 6,95% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, εκ της οποίας 6,45% για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα (συνολικό ποσοστό 20,28%). Η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 155 ευρώ ανά παραστατικό (το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας), ενώ για την υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ ανά παραστατικό.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των ΠΠΥ έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως. Οι εισφορές που προκύπτουν βαρύνουν τον ασφαλισμένο στο σύνολό τους. Υπόχρεος παρακράτησης και απόδοσης όμως, είναι ο εκδότης του παραστατικού. Ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα