back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εντάσσοντας στην αγορά εργασίας της Αθήνας πολίτες τρίτων χωρών

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την εργασιακή ένταξη προσφύγων και μεταναστών συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα οι εταίροι του έργου UnionMigrantNet and Cities Together for Integration για να ανταλλάξουν εμπειρίες, καλές πρακτικές και γνώσεις. Στο έργο συμμετέχουν 8 τοπικές αρχές από πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα. Τη χώρα μας αντιπροσωπεύουν ο δήμος Αθηναίων, η ΜΚΟ Generation 2.0 RED και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

«Φιλοξενούμε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπείες από τους εταίρους μας στο έργο UnionMigrantNet and Cities Together for Integration με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών εμπειριών κλπ σε θέματα κοινωνικής ένταξης πολιτών τρίτων χωρών και την προστασία τους στην αγορά εργασίας», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η εντεταλμένη σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου της Αθήνας Μελίνα Δασκαλάκη. «Η στόχευση αυτού του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία είναι η ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων και νόμιμων μεταναστών μέσω της αγοράς εργασίας και για αυτόν τον λόγο συμμετέχουν και εργατικά συνδικάτα».

«Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι καλές πρακτικές που αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές και οι πόλεις στον τομέα της αγοράς εργασίας. Ανάλογα με τις ανάγκες και το προφίλ της κάθε πόλης οργανώνεται και διαμορφώνεται η προσέγγιση και οι λύσεις του ζητήματος. Εμείς π. χ. θα τους παρουσιάσουμε τα jobs fairs, που διοργανώνουμε σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, οργανώσεις αλλά και παραγωγικούς φορείς», συμπληρώνει η κα Δασκαλάκη .

«Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Έχουμε καταφέρει με συντονισμένες προσπάθειες, όλοι οι φορείς, αλλά κυρίως ο δήμος να τονώσουμε την εργασία προσελκύοντας νέες επενδύσεις , βοηθώντας ώστε οι υπάρχουσες επιχειρήσεις της πόλης να δουλέψουν. Αυτή τη περίοδο της ύφεσης της πανδημίας υπάρχει αρκετή ζήτηση για υπηρεσίες, γεγονός που το περιμέναμε. Για να βρει, ωστόσο, εργασία ένας πολίτης με προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ θα πρέπει να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων της ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας αλλά και δεξιότητες. Τα προγράμματα που υλοποιούμε έχουν αυτόν το στόχο να τους κατευθύνουμε, να τους στηρίξουμε να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες και να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις. Η αγορά εργασίας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα αλλά προσωπικά πιστεύω, όπως και όλοι μας που ασχολούμαστε στο πεδίο και ο δήμαρχος Αθηναίων, ότι μέσα από τη στενή συνεργασία όλων των φορέων της πόλης μπορεί να εξευρεθούν σημαντικές λύσεις» επισημαίνει η κα Δασκαλάκη.

Οι συναντήσεις εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Innovathens του δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, ώρες : 18:00′-21:00′ και την Τετάρτη 8 Ιουνίου 10:00′-15:00′ ενώ η επισκεψη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

UnionMigrantNet and Cities Together for Integration

Το έργο στοχεύει στην ανταλλαγή και τη μεταφορά γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών για την ένταξη μεταξύ 9 μελών του UnionMigrantNet (UMN) και 8 τοπικών αρχών από πέντε χώρες της ΕΕ, συγκεκριμένα το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Με βάση το ήδη υπάρχον ευρωπαϊκό δίκτυο συνδικαλιστικών οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες σε υπηκόους τρίτων χωρών, το έργο επιδιώκει να ενισχύσει το δίκτυο ενισχύοντας συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, βασικούς παράγοντες για την υποδοχή και την ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Το έργο UnionMigrantNet and Cities Together for Integration βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

– Εθνικές δραστηριότητες ένταξης όπου τα μέλη του UnionMigrantNet και οι τοπικές αρχές θα αναλάβουν στοχευμένα μέτρα με στόχο την προώθηση της ένταξης των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

– Προγράμματα Αμοιβαίας Μάθησης (MLP) μεταξύ τοπικών αρχών και μελών του UnionMigrantNet σε πέντε χώρες της Ε.Ε.

– Ενημέρωση της πύλης UnionMigrantNet για τη διευκόλυνση της χρήσης της για τους μετανάστες, βελτιώνοντας την ηλεκτρονική πρόσβαση στις δομές UMN και ενισχύοντας την ψηφιακή δικτύωση των σημείων επαφής. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν νέα εργαλεία πληροφορικής για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χειριστών σημείων επαφής, καθώς και για την προβολή της UnionMigrantNet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– National Hub Desk που λειτουργεί από το Migrant Point EKA

– Κατάρτιση απασχολησιμότητας για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο

– Εκδήλωση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην αγορά εργασίας

– Ψηφιακός οδηγός καλών πρακτικών για την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα

– Υλικό διάδοσης όπως ενημερωτικά δελτία και βίντεο

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα