back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επόμενη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς σε Βούλα, Βάρη, Γλυφάδα – Έρευνες για τις ευθύνες

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται η καταγραφή από την Πυροσβεστική υπηρεσία των ζημιών που προκάλεσε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στην Αττική που έπληξε τη Γλυφάδα και τη Βούλα καθώς οι δυνάμεις του σώματος βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή για την περίπτωση αναζωπύρωσης. Παράλληλα γίνεται η καταμέτρηση από τους Δήμους και την Περιφέρεια, προκειμένου να συνταχθεί ο κατάλογος με τις ζημιές από την πυρκαγιά ενώ το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνώ τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ζημιές από την πυρκαγιά εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όπου, έχουν καταγραφεί ζημιές σε 10 κτήρια, σε δύο εκ των οποίων η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Οι ζημιές στις κατοικίες εντοπίζονται στα εξωτερικά του μέρη , σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη και καταστράφηκε εσωτερικό μέρος της οικίας .

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στην φωτιά ενισχύθηκαν με πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνολικά στην περιοχή επιχείρησαν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Για τη φωτιά που κατέκαψε περιοχές σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα μίλησε ο Γιάννης Κωνσταντάτος δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τον καθαρισμό περιοχών υψηλής επικινδυνότητας, όπως στην περίπτωση του Σταθμού της ΔΕΗ στη Γλυφάδα από όπου καταγγέλλεται ότι ξεκίνησε μία από τις πύρινες εστίες που κατέκαψαν τις παραπάνω περιοχές.

«Ο Σταθμός της ΔΕΗ στη Γλυφάδα καθαριζόταν κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο ΣΠΑΥ, όμως ο δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει από 1/1 και καθαρίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχαμε ή όχι άδεια από το δασαρχείο ή τον ΑΔΜΗΕ διότι το δημόσιο συμφέρον λέει ότι πολλές φορές χρειάζεται να πάμε κόντρα και στους νόμους και στις αγκυλώσεις τους. Μετά την αποχώρηση της Γλυφάδας ο σύνδεσμος δεν είχε καμία ευθύνη εποπτείας, ελέγχου ή καθαρισμού στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για τις 130.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή του, ωστόσο, όπως είπε παρέχονταν οχήματα και καθαρισμός στο χώρο που κάηκε τελικά.

« Τα αγριόχορτα έξω από το σταθμό, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έδωσε ο δήμος Γλυφάδας, έφταναν στα 2 μέτρα. Δεν ξέρω αν φταίει η ΑΔΜΗΕ ή κάποιος σπινθήρας από το χώρο της ΔΕΔΔΗΕ που έφυγε έξω από το χώρο, αυτό που ξέρουμε ότι από τον ΣΠΑΥ ο χώρος ήταν πάντα καθαρός για να μην έχουμε τέτοιο ατύχημα. Οι συνάδελφοι στεναχωρηθήκαμε για τη απόφαση της Γλυφάδας και ζητήσαμε από το Δήμαρχο να ανακαλέσει. Δεν είναι βιλαέτι κανενός δήμου εκεί, είναι ένας ενιαίος χώρος με δυσκολίες που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μπορεί να μας ζητώνται εξηγήσεις για έναν χώρο από το οποίο ουσιαστικά ο ΣΠΑΥ διώχθηκε», σημείωσε.

«Έχουμε καθαρίσει 5.500 στρέμματα περιαστικού δάσους, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που δεν την έχουμε σε επίβλεψη, στις υπόλοιπες περιοχές πάμε καλά», κατέληξε.

Δήμαρχος Γλυφάδας: Η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:00 στη Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, κοντά στην περιοχή Πυρνάρι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει ένδειξη για πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Γλυφάδα.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη για πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Γλυφάδα

Απάντηση στις δηλώσεις των δημάρχων Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου ότι από έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο που επεκτάθηκε στο Πανόραμα Βούλας, έδωσε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΔΔΗΕ που επικαλείται η ΕΡΤ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να σημειώθηκε κάποια έκρηξη μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνουν, ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Στυλιανίδης: Θα έχουμε σκληρό καλοκαίρι με τις φωτιές

Για ένα «σκληρό» καλοκαίρι έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση της Κυριακής για τη φωτιά σε Γλυφάδα – Βούλα – Βάρη.

«Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε:

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους. Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Βουρνά, χθες, Σάββατο, σε όλη τη χώρα είχαμε 61 δασικές πυρκαγιές.

Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

* Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και

* καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Ζημιές σε τουλάχιστον 20 σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στην Γλυφάδα, πέρασε γρήγορα στην Βούλα, έφθασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες, αυτοκίνητα και στρέμματα δασικής έκτασης, που αποτελεί τον πνεύμονα του αστικού ιστού.

Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο, τέσσερις κατάκοιτοι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο, καθώς και ένας πυροσβέστης στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα δύο τραυματίες πυροσβέστες. Η κατάσταση της υγείας όλων πάντως, είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλος, έκανε λόγο για ζημιές σε τουλάχιστον 20 σπίτια, σε εγκαταστάσεις εξωτερικού χώρου, τέντες, αυλόπορτες, και σε τρία ακόμα σπίτια, οι οποίες είναι πιο γενικευμένες. Επίσης, υπάρχουν τέσσερα αυτοκίνητα καμένα.

Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η φωτιά συνέχισε να καίει στο κοιμητήριο της Βούλας, ενώ η υπόλοιπη περιοχή, παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα. Καθ’όλη τη διάρκεια της αγωνιώδους προσπάθειας για την κατάσβεσή της, και για την ασφάλεια των κατοίκων, δόθηκαν εντολές εκκένωσης περιοχών που βρίσκονταν κοντά στο πύρινο μέτωπο. Αρχικά, οι κάτοικοι του Πανοράματος Βούλας έλαβαν μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή προς την πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Στη συνέχεια και λίγο πριν τις 20:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους για 4 ακόμα οικισμούς (Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο, Εξοχή) καθώς και για το γηροκομείο «Άξιος Οδηγός» με 100 τρόφιμους και τα Παιδικά Χωριά SOS.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα