back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Καμμά-Αλειφέρη: Κατορθώσαμε να κάνουμε την Τήλο ενεργειακά αυτόνομη

Διαβάστε επίσης

Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση μας έχει χτυπήσει την πόρτα, υπάρχει ένα μικρό ακριτικό ελληνικό νησί που ποντάρει στο «πράσινο» μέλλον.

Πρόκειται για την Τήλο, το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η Δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, μίλησε στον Αθήνα 9.84 γι αυτό το καινοτόμο έργο συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκε μέσω του Tilos Project και το οποίο εντάσσεται στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία και που μετέτρεψε την Τήλο σε παράδειγμα προς μίμηση.

«Το ταξίδι ξεκινάει από τη δεκαετία του 1990, όταν η τότε δημοτική αρχή του νησιού πάλεψε για να σταματήσει το κυνήγι. Η Τήλος είναι ίσως το μοναδικό νησί στο οποίο ισχύει καθολική απαγόρευση. Στη συνέχεια, το 2015, ξεκινήσαμε το ενεργειακό project. Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία μετά από μια συντονισμένη συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά όταν και κατορθώσαμε να κάνουμε το νησί μας ενεργειακά αυτόνομο», ανέφερε.

Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσει ουσιαστικά το νησί στην παγκόσμια ενεργειακή πρωτοπορία, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους ορίζοντες στον τομέα του οικοτουρισμού.

«Έχουμε τη δυνατότητα τους περισσότερους μήνες του χρόνου να υπάρχει 100% αυτάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα. Δηλαδή, όση ενέργεια καταναλώνουμε, εμείς την παράγουμε μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τόνισε.

Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού καλύπτεται από τη δημιουργία υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με δυνατότητα αποθήκευσης.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, επειδή η ενέργεια που παράγεται στο νησί είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώνεται, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, προχωρούν σε εξαγωγή ενέργειας και στα γύρω νησιά.

Συγκεκριμένα, η παραγόμενη ενέργεια από τον υβριδικό σταθμό αποθηκεύεται και σε περίπτωση που περισσεύει θα μπορεί να εξάγεται στα γειτονικά νησιά της Κω και της Νισύρου.

Παράλληλα, η Τήλος, είναι το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων, με συντονισμένη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση καθώς μέσω του «Just Go Zero Tilos», κάνει πράξη την κυκλική διαχείριση όλων των αποβλήτων που παράγονται στο νησί.

«Αυτή τη στιγμή στο νησί δεν υπάρχει ΧΥΤΑ, έχει μετατραπεί σε Κέντρο κυκλικής καινοτομίας. Επίσης, δεν υπάρχουν σκάμματα, σκουπίδια, ή απόβλητα. Δεν θάβεται τίποτα στην Τήλο. Έχουν απομακρυνθεί οι κάδοι απορριμμάτων από τους δρόμους , η περισυλλογή γίνεται πόρτα-πόρτα και καταλήγει στην πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται στο νησί. Το ποσοστό της ανακύκλωσης έχει ξεπεράσει το 90%», σημείωσε η Δήμαρχος του νησιού.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα