back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προσφυγή της ρωσικής Rusal κατά της Rio Tinto, για τη μονάδα παραγωγής αλουμίνας στο Κουίνσλαντ

Διαβάστε επίσης

H ρωσική εταιρία παραγωγής αλουμινίου Rusal ενεργοποίησε μία δικαστική διαδικασία κατά της αγγλοαυστραλιανής πολυεθνικής εταιρείας Rio Tinto, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης της στο 20% της παραγωγής αλουμίνας που παράγεται από μία κοινοπραξία με τη συμμετοχή της στο Κουίνσλαντ, διεκδικώντας το μερίδιο της, όπως ανέφεραν χθες ΜΜΕ στην Αυστραλία.

Η Rusal υποστήριξε ότι η Rio δεν είχε δικαίωμα για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Queensland Alumina Ltd (QAL) μετά την επιβολή κυρώσεων από την Αυστραλία στη Ρωσία, αναφορικά με τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Australian” που επικαλέστηκε δικαστικά έγραφα που έχουν κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Η Rio αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να γίνει μία άμεση επικοινωνία με τη Rusal.

Η QAL, είναι μία μονάδα παραγωγής αλουμίνας που έχει συσταθεί από κοινού, μεταξύ της Rio και της Rusal και βρίσκεται στο Γκλάντστοουν της πολιτείας Κουίνσλαντ. Η Rio έχει το 80% του διυλιστηρίου, ενώ η Rusal ελέγχει το υπόλοιπο ποσοστό.

Η Rusal υποστήριξε ότι η Rio ενεργοποίησε άδικα προβλέψεις της συμφωνίας υπό την οποία οργανώθηκε η κοινοπραξία για να πάρει τον έλεγχο της OAL, απαγορεύοντας την πρόσβασή της στο μερίδιο της παραγωγής της μονάδας επεξεργασίας που ανέρχεται σε περίπου 750.000 τόνους αλουμίνας ετησίως.

Η Rio τον Απρίλιο εμπόδισε την πρόσβαση της Rusal στην παραγωγή και στη διοίκηση της αναφερόμενης μονάδας σε εφαρμογή της απαγόρευσης που επέβαλε η Αυστραλία στην εξαγωγή αλουμίνας, αλλά και μεταλλευμάτων αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένου και του βωξίτη στη Ρωσία.

Η Αυστραλία επέβαλε επίσης, κυρώσεις κατά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και πρώην προέδρου της Rusal Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος έχει μετοχικό μερίδιο στην αναφερόμενη μονάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα