back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κολομβία: Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών «στα χέρια των γυναικών»

Διαβάστε επίσης

Καθώς συνεχίζουν να μάχονται στήθος με στήθος, οι δύο μονομάχοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, που θα διεξαχθεί τη 19η Ιουνίου, πολλαπλασιάζουν τις δηλώσεις και τις προτάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής τους, διότι ίσως κάνουν τη διαφορά στις κάλπες.

«Η εκστρατεία μας βρίσκεται στα χέρια των γυναικών», συνόψισε ο κεντροαριστερός γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, 62 ετών, που κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, την 29η Μαΐου, εξασφαλίζοντας το 40% των ψήφων.

«Η θέση του άλλου υποψηφίου», του ανεξάρτητου Ροδόλφο Ερνάντες, για το γυναικείο ζήτημα «είναι βαθιά οπισθοδρομική, σχεδόν του επιπέδου των Ταλιμπάν», κατήγγειλε ο κ. Πέτρο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Espectador.

«Πώς μπορούμε να έχουμε δημοκρατία αν ο μισός πληθυσμός είναι υποδουλωμένος;» διερωτήθηκε, επιτιθέμενος στον αντίπαλό του, στον οποίο βλέπει έναν θιασώτη του «ματσίσμο», άκρως ανδροκρατικής νοοτροπίας.

Το πράσινο φουλάρι…

Ο κ. Ερνάντες, επιχειρηματίας των ακινήτων η αστραπιαία άνοδος του οποίου οδήγησε στην έκπληξη του πρώτου γύρου, καθώς καβάλησε το κύμα της δυσαρέσκειας των πολιτών για τις πολιτικές ελίτ εκφέροντας λόγο κατά της διαφθοράς, απειλεί σοβαρά τον κ. Πέτρο.

Ο τελευταίος, που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας, αναζητεί πλέον την καλύτερη γωνία επίθεσης για να πλήξει τον απρόβλεπτο αντίπαλό του, που δεν έχει αποκρυσταλλωμένη πολιτική ταυτότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, η επίθεση γοητείας του κ. Πέτρο στις γυναίκες επικεντρώθηκε στις φεμινιστικές οργανώσεις, με τις οποίες είχε δύσκολη σχέση επειδή υποψήφιος της παράταξής του είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση, αν και η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο κατόπιν, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Μπογοτά με 36 φεμινιστικές οργανώσεις, ο αντιπολιτευόμενος, άλλοτε αντάρτης, υποσχέθηκε να εφαρμόσει συνταγματική διάταξη που αποποινικοποιεί την άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης. Θα πρόκειται, εάν υλοποιηθεί, για μια από τις πιο χαλαρές πολιτικές για το ζήτημα στη Λατινική Αμερική.

«Η άμβλωση είναι ελεύθερη επιλογή των γυναικών», επομένως δεν πρέπει «να αντιμετωπίζουν την τιμωρία των κοινωνίας», είπε επευφημούμενος ο υποψήφιος, φορώντας στον λαιμό πράσινο φουλάρι — το χρώμα αυτό συμβολίζει την ελευθερία της επιλογής.

Παντρεμένος τρεις φορές, πατέρας έξι παιδιών, δεσμεύθηκε ακόμη να αγωνιστεί εναντίον των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες, που χαρακτήρισε «προτεραιότητα» στη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα.

Κατά τον ίδιο, οι οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών που παρέστησαν στη συγκέντρωση και οι ηγετικές μορφές τους, όπως η Χουλιάνα Μαρτίνες, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Artemisas, καλούνται να «διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές».

Ο υποψήφιος της αριστεράς προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει τις θέσεις του στο γυναικείο ζήτημα επιλέγοντας ως υποψήφια αντιπρόεδρό του την Φράντσα Μάρκες, χαρισματική αφροκολομβιανή φεμινίστρια.

…και το «δίλημμα»

Συνηθισμένος σε δηλώσεις που κάνουν πάταγο, ο αντίπαλός του κ. Ερνάντες είχε πυροδοτήσει την οργή των φεμινιστικών οργανώσεων, διατεινόμενος για παράδειγμα πως «το ιδανικό θα ήταν οι γυναίκες να αφιερώνονται στο μεγάλωμα των παιδιών» και εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών — σε μια χώρα όπου δολοφονούνται κάθε χρόνο κάπου 600 γυναίκες.

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες (ψηφοφόροι) του κέντρου και της κεντροδεξιάς αντιμέτωπες με δίλημμα για το τι βαραίνει περισσότερο: η αντίθεσή τους στον κ. Πέτρο ή ο φόβος για έναν υποψήφιο όπως ο Ροδόλφο Ερνάντες, ο οποίος αντιπροσωπεύει το πατριαρχικό παρελθόν», συνόψισε η χρονικογράφος Γιολάντα Ρουίς σε κείμενό της στην Εσπεκταδόρ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο 77χρονος υποψήφιος, παντρεμένος σαράντα χρόνια, πατέρας πέντε παιδιών (τα δύο είναι υιοθετημένα), προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές. Αναγνωρίζοντας πως «μεγάλωσε» σε ανδροκρατικό «περιβάλλον», διαβεβαιώνει πως «διορθώθηκε».

«Οι γυναίκες είναι πιο εργατικές, πιο συγκεντρωμένες, έχουν περισσότερες ηθικές αναστολές και, πάνω απ’ όλα, είναι πιο αποτελεσματικές», διαβεβαίωνε προ ημερών θυμίζοντας πως όταν ήταν δήμαρχος στην Μπουκαραμάνγκα (βορειοανατολικά), «οι δύο διευθύνσεις στις τρεις είχαν επικεφαλής γυναίκες».

«Η άμβλωση θα συνεχίσει να επιτρέπεται στις προβλεπόμενες προθεσμίες», διαβεβαίωσε εξάλλου ήδη την επομένη του πρώτου γύρου.

Χθες Δευτέρα, η ομάδα του δημοσιοποίησε «10 προτάσεις για τις γυναίκες», επιμένοντας στην ανάγκη, «προτού καταρτιστούν νέοι νόμοι, να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες», ειδικά όσον αφορά στη μισθολογική ισότητα.

Ο κ. Ερνάντες υπόσχεται να «ενθαρρύνει την οικονομική αυτονομία» των γυναικών και επαγγέλλεται φιλόδοξο πρόγραμμα «εναντίον της έμφυλης βίας» και υπέρ της «συμφιλίωσης της οικογενειακής ζωής και της εργασίας». «Στην κυβέρνησή μου, οι γυναίκες θα καταλαμβάνουν το 50% των δημόσιων αξιωμάτων, με μισθολογική ισότητα (…) όπως έκανα στην Μπουκαραμάνγκα», δεσμεύθηκε ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα