back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η τουρκική ρητορική να μην μεταφραστεί σε ένταση στο πεδίο

Διαβάστε επίσης

«Έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους όπου υπάρχει μεγάλη ένταση στην ρητορική, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην  Τουρκία. Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί σε επιπλέον ένταση στο πεδίο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας νέο μήνυμα στην γειτονική χώρα από το βήμα της συζήτησης στην οποία συμμετείχε με θέμα την Υγεία.

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει αποδείξει  ότι είναι έτοιμη  να υπερασπιστεί  την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος  επισήμανε πως «αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», ενώ πρόσθεσε ότι «προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας να εγείρει  την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή  fora και να αναζητά την στήριξη των συμμάχων μας»

«Η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα», υπογράμμισε.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ μακριά από το να έχει επιπτώσεις στο τουριστικό μας καλοκαίρι, όπως «είμαστε πολύ μακριά από τη  ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020».

Ερωτηθείς για  το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια επαφή του, ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα συνομιλήσει μαζί του, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει  πει ότι δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τον Έβρο».

«Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν είμαι εγώ αυτός  που θα πει ότι εγώ δεν μιλάω με κάποιον…Εγώ δεν “κρατάω μούτρα”. Αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και απόλυτη σιγουριά  ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

«Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό πιστεύω ότι ορίζει η θεσμική τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί  η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο που θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες , χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία».

«Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012 και αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας- γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια και μεγάλα προβλήματα που είναι όμως παγκόσμια και όχι αμιγώς ελληνικά- και να γίνει μία μηδενιστική πολιτική συνολικού αφορισμού, κάνουν λάθος», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την  πρώτη φωτιά του καλοκαιριού που, όπως είπε, «αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φορές, με μεγάλη ταχύτητα και αυτό το είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι», όπως ανέφερε, αντικρούοντας την «ομοβροντία κατηγοριών από την αντιπολίτευση».

«Μα πιστεύει κανείς ότι δεν θα έχουμε φωτιές το καλοκαίρι; Βεβαίως και θα έχουμε. Το ζήτημα είναι πως θα τις αντιμετωπίσουμε; Πως παίρνουμε τα μαθήματα από τις περσινές αστοχίες και πως γινόμαστε καλύτεροι», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το λέω ως ένα παράδειγμα ενός πολιτικού διαλόγου που από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεπεράσει τα όρια και υπάρχει μία μηδενιστική κριτική για όλα και για ότι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης».

Ερωτηθείς για την  ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναλόγως με την διάρκεια του προβλήματος να ληφθούν λελογισμένα κάποια μέτρα, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει.  Όπως είπε, «πάντα είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε κάποιες εφεδρείες», ενώ αναγνώρισε ότι μετά τα μέτρα στήριξης που υλοποιούνται για την ενέργεια, υπάρχει το ζήτημα των καυσίμων και των τροφίμων.

«Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία όπως απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία», πρόσθεσε.

Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία – Πολύ πιθανό νέο κύμα από το φθινόπωρο

«Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε μία φάση όπου η πανδημία στη χώρα μας και παγκόσμια, σημειώνει μία σημαντική ύφεση ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού αλλά και της ανοσίας που έχει επέλθει κυρίως από την μετάλλαξη όμικρον και τις υπομεταλλάξεις της, που είχε πολύ μεγάλη διασπορά τους τελευταίους μήνες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία και είναι πολύ πιθανό από το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα, το οποίο ξέρουμε όμως ότι θα πλήξει περισσότερο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους πιο ηλικιωμένους ή αυτούς που έχουν κάποιο ειδικό λόγο να προσέχουν περισσότερο», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν θα είναι πια οριζόντια, αλλά θα εστιάζονται στην προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

“Θα περιμένουμε τις υποδείξεις της Επιτροπής για τις ηλικίες εκείνες που θα χρειαστούμε τέταρτη δόση εμβολίου και είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο τακτικός εμβολιασμός είναι κάτι που δεν πρέπει να φθίνει”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε την μεγάλη ανισότητα του συστήματος υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, ενώ σημείωσε ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο κενό στην Πρωτοβάθμια Υγεία, αναφέρθηκε σε σημαντικές προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών και σημείωσε ότι «τρέχει» και η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται υποστήριξη σε επίπεδο μόνιμων νοσηλευτών για να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία που διαχρονικά υπήρχε».

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα απευθύνει χαιρετισμό  αργότερα το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τους καθηγητές Γιάννη Καλομενίδη, Αθηνά Λινού και Αθανάσιο Τσακρή.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Αντώνης Σρόιτερ.

Το συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» διοργανώνουν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα