back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Βρισκόμαστε σε σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας, σύμμαχός μας το καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης

Συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίστηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε σαφή αποκλιμάκωση», όπως αποτυπώνεται πλέον και στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς, όπως είπε, καταγράφεται μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία οι οποίες είναι σταθερά κάτω από εκατό ημερησίως, γεγονός που σημαίνει ότι το ιϊκό φορτίο που κυκλοφορεί στην κοινότητα είναι πολύ μικρότερο.

«Το καλοκαίρι είναι μεγάλος σύμμαχός μας. Όταν έχει ζέστη και βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και ταυτόχρονα τα φυσικά χαρακτηριστικά των σταγονιδίων αλλάζουν με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η μετάδοση του κορονοϊού, προφανώς κινδυνεύουμε πολύ λιγότερο», τόνισε.

Επισήμανε, ωστόσο, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να έχουμε πάντα κατά νου ότι το πρόβλημα του κορονοϊού παραμένει.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι μεγάλης ηλικίας, λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είναι υπέρβαροι, υποφέρουν από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη, συνιστώντας τους να συνεχίσουν να κάνουν χρήση της προστατευτικής μάσκας, ειδικά σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, ότι υπάρχει στη διάθεση της επιστήμης ένα διευρυμένο «οπλοστάσιο» με επικαιροποιημένα εμβόλια που θα περιλαμβάνουν τις νέες μεταλλάξεις αλλά και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του Covid-19 και τα οποία «θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».

Για το ενδεχόμενο 4ης δόσης για τους κάτω των 65 από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ως πιθανότερο σενάριο να υπάρξει «μια καινούρια δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου».

Ερωτηθείς εάν η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, σχολίασε: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε άλλες χώρες που διεκδικούν το ίδιο μερίδιο στην τουριστική αγορά. Αυτές οι χώρες δεν έχουν περιοριστικά μέτρα. Επομένως, είναι λογικό να μην λαμβάνουμε αποφάσεις με αμιγώς υγειονομικό κριτήριο αλλά βάσει ενός συνολικού τρόπου σκέψης. Υπάρχει μεν ο κίνδυνος να υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων, όμως, δεν θεωρώ ότι θα είναι μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι καλά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα