back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανθελληνικό παραλήρημα από την Άγκυρα – Τι απαντούν Αθήνα και Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά στη «διασύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης τους» τονίζουν διπλωματικές πηγές, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε χθες πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών.

«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της χώρας που εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση συνιστά κόλαφο για την γείτονα χώρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, διαμέσου ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σ΄αυτήν οπισθοχωρούν, γεγονός για το οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Άγκυρα απορρίπτει ως μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράζονται στην έκθεση, υποστηρίζοντας ότι αγνοούν την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Χαρακτηρίζει «αβάσιμες» τις απόψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση και αναφέρονται στην κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν ωφελούν».

Την ίδια ώρα, τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αμφισβήτησε ανοιχτά ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση για το εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία το εμποδίζει εξ ολοκλήρου, τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια και τώρα οι νέες προκλήσεις και έναντι της Ελλάδος δείχνουν ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται, όπως είπε θεμελιώδη ερωτήματα ακόμη για την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και είναι καιρός η ΕΕ να μιλήσει σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα