back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Safe at Work» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Διαβάστε επίσης

Στοχεύοντας στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία η ActionAid σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top, την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και τη ΜΚΟ DATAWO,(νταταγουό) ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος «Safe at Work».

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:30, διαδικτυακά με εγγραφή σε αυτό το zoom link και με ταυτόχρονη μετάδοση μέσω Facebook link από τη σελίδα του Women On Top.

Το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Safe at Work», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, σχεδιάστηκε με βάση τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» που δημοσίευσε η ActionAid τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με την έρευνα το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Ο αυτουργός ήταν κάποιος συνάδελφος σε ποσοστό 50%, ενώ 1 στις 4 εργαζόμενες περίπου αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν πελάτης και 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής ή ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

«Παράλληλα στην έρευνα «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» αναδείχθηκαν και οι ανάγκες των γυναικών αυτών. Στηριζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Safe at Work», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων στην ActionAid και υπεύθυνη για το πρόγραμμα Μάττα Σαμίου. «Έτσι μαζί με τους εταίρους μας ο καθένας στον τομέα του θα κινηθούμε σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας η νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση των θυμάτων – επιζησασών. Μέσω της νομικής μας υπηρεσίας, που ονομάζεται Speak Aout και παρέχεται δωρεάν, οι δικηγόροι της ομάδας προσφέρουν συμβουλευτική εξ αποστάσεως, ανώνυμα και με εχεμύθεια στις γυναίκες για τα περιστατικά, που τους έχουν συμβεί. Αν η γυναίκα επιθυμεί να προχωρήσει και σε δικαστική επίλυση του προβλήματος εμείς καλύπτουμε την όλη διαδικασία και οικονομικά» εξηγεί η κα Σαμίου.

«Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο θα διενεργηθεί μια νέα πανελλαδική έρευνα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που θα εστιάσει, αυτή τη φορά, στους άνδρες καταγράφοντας τις δικές τους αντιλήψεις σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση. Τι γνωρίζουν οι ίδιοι, τι αναγνωρίζουν ως σεξουαλική παρενόχληση, αν έχουν υπάρξει μάρτυρες περιστατικών, τι θέση πήραν κλπ. Βάση των ευρημάτων της έρευνας, η οποία θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2022, θα σχεδιάσουμε μια επικοινωνιακή καμπάνια, που θα απευθύνεται πρωτίστως στους άνδρες».

«Την αναγκαιότητα αυτής της έρευνας αποδεικνύει ένα σοκαριστικό στοιχείο που προέκυψε από την πρώτη μας έρευνα «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας». Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένη είστε από τη γενικότερη συμπεριφορά των ανδρών στη δουλειά σας, ικανοποιημένες δήλωσαν οι γυναίκες σε ποσοστό λιγότερο του 30 %. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν συμβαίνουν αυστηρά παρενοχλητικές συμπεριφορές υφίσταται μεγάλο πρόβλημα με τη γενική συμπεριφορά των ανδρών», υπογραμμίζει η κα Σαμίου.

«Ο τρίτος άξονας αφορά στην εταιρική λογοδοσία. Τι επικρατεί στις επιχειρήσεις, με πιο τρόπο προστατεύουν οι εργοδότες/τριες τις εργαζόμενες και πως μπορούν να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις στελεχών του ανθρώπινου δυναμικού και εργαζομένων σε όλο το φάσμα του εργατικού δυναμικού, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Θα παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό και θα είμαστε δίπλα τους για να δουλέψουμε μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, έχει χρηματοδότηση για τα επόμενα δύο χρόνια και υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος», επισημαίνει η κα Μάττα Σαμίου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση

Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν:

  • Μάττα Σαμίου, Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων, ActionAid.
  • Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women on Top.
  • Μαρία Κολοκυθά, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού INTERSPORT Ελλάδας και Κύπρου & Αντιπρόεδρος ΣΔΑΔΕ.
  • Αναστασία Καραγιάννη, Υποψήφια Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια της DATAWO.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top.

Θα απευθύνει χαιρετισμό η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Active Citizens Fund, κα. Κατερίνα Γούλα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα