back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φόβοι για νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης

Σε συναγερμό βρίσκονται οι εταιρείες παροχής ενέργειας για το ενδεχόμενο νέου κύματος ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού με αφορμή τις προσφυγές που έχουν κάνει μεμονωμένοι καταναλωτές αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι των εταιρειών, μπορεί η έκδοση της προσωρινής διαταγής την περασμένη εβδομάδα να έκλεισε ουσιαστικά το παράθυρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αφού απαγορεύει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών, ωστόσο φουσκώνει το κύμα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος ή εξοφλούν μέρος του τελικού ποσού αφού αφαιρέσουν το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η κρίσιμη μάχη, για τους λογαριασμούς και τη ρήτρα αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ και η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο.

Από την έκβασή της θα κριθεί η τύχη όλων των εκκρεμών αγωγών και κατ᾽ επέκταση θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα εάν έχουν βάση τα αιτήματα καταναλωτών να απαλλαγούν από τη ρήτρα.

Με το αίτημα της ΔΕΗ για την διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μια και καλή το θέμα προλαμβάνοντας ενδεχομένως νέες ατομικές ή ομαδικές αγωγές που προετοιμάζονται αλλά και ενδεχόμενες αντιφατικές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ανά την χώρα.

Και σε περίπτωση που η ρήτρα κριθεί νόμιμη, τότε όσοι καταναλωτές έχουν σταματήσει να την καταβάλουν θα κληθούν να την πληρώσουν με αθροιστικά και με τόκο, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με το κίνημα «δεν πληρώνω» των διοδίων.

Σημειώνεται ότι μέχρι την απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να συζητηθεί καμία άλλη αγωγή. Μάλιστα η απόφαση του Αρείου Πάγου θα κρίνει μία φορά και για όλους τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία από την 1η Ιουλίου αναστέλλεται για ένα έτος στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και του πλαφόν που θα δημιουργηθεί στη χονδρική ρεύματος.

Χριστιάνα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα