back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

M. Βαρβιτσιώτης: Η ΕΕ έχει χάσει τη δύναμή της να επιβάλει τα θέλω της στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο, σηματοδότησε την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης σχετικά το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, λέγοντας: «Όταν ο πρωθυπουργός μίλησε στο Κογκρέσο, δέχθηκε ισχυρή κριτική από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που τον κατηγόρησαν ότι δεν κατονόμασε την Τουρκία στην ομιλία του. Σχεδόν ένα μήνα μετά, βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη ενόχλησε την Τουρκία γιατί έδειξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην παρούσα φάση να ανατραπεί η απόφαση των ΗΠΑ για εμπάργκο πώλησης νέων οπλικών συστημάτων προς την γειτονική μας χώρα».

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρώπης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει χάσει τη δύναμή της να επιβάλει τα θέλω της στην Τουρκία» και πως «δεν έχει κατορθώσει να κάνει αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» , εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι πλέον, με την αλλαγή στάση της Γερμανίας, ενδεχομένως να καμφθούν οι τελευταίες αντιστάσεις και να αρθούν οι όποιοι ενδοιασμοί και αμφιβολίες της Ευρώπης.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος της ύπαρξης αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, μια περιοχή που φαίνεται ότι ενοχλεί ιδιαιτέρως την Τουρκία, σχολίασε:

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν η γνωστή ρήση δια στόματος Καμμένου ”ελάτε στην Ελλάδα και χτίστε βάσεις όπου θέλετε, σε όποιο νησί, λιμάνι ή βουνό επιθυμείτε. Πρόκειται για μια πολιτική που δεν καρποφόρησε. Σημαντικά βήματα έγιναν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλλιεργήθηκε ένα πολύ πιο συστηματικό πλαίσιο σε αυτή τη διμερή συνεργασία, υπεγράφη η ανανέωση της προηγούμενης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA)που περιλαμβάνει πλέον και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Υποστηρίζαμε εξ’ αρχής ότι η επέκταση της αμυντικής παρουσίας των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον κρίσιμο χώρο της Αλεξανδρούπολης, είναι μια έμμεση επιβεβαίωση της δυνατότητάς μας να υπερασπιστούμε την εν λόγω περιοχή. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για το συγκεκριμένο σημείο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ήταν δεδομένο ότι θα ενοχλήσει την τουρκική πλευρά, επομένως, αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική πάνω στην οποία βασίστηκε η κατάρτιση της συγκεκριμένης συμφωνίας ήταν ορθή».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισήμανε την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής με την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει να συντηρεί ένα θερμό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποδίδοντας τη σειρά εμπρηστικών τοποθετήσεων στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν ενόψει και των εκλογών του 2023.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process): «Ο κ. Σολτς αντιμετωπίζει την κατάσταση με την ψυχραιμία που πρέπει και τηρεί μια στάση η οποία δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο της στήριξης των ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα