back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τ. Κυριάκη: Καινούργιο τοπίο, η ξενάγηση στην Ακρόπολη για μη βλέποντες. Προκλητικό και ενδιαφέρον

Διαβάστε επίσης

 

Η πρόσβαση και η συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς -λόγω ιδιαιτεροτήτων, αναπηριών ή ειδικών αναγκών- σε όλες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, συνιστά θεμελιώδη αρχή ισονομίας στα δημοκρατικά κράτη. Είναι πολλά τα μουσεία ανά τον κόσμο που προσπάθησαν και πέτυχαν μέσα από ειδικά προγράμματα να ανοίξουν την πρόσβαση και τη συμμετοχή ΑμεΑ στον πολιτισμό.
Πως όμως γίνεται η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως για όσους έχουν προβλήματα όρασης; Πως μια ωραία σύλληψη περνά από το χώρο των ιδεών, στην πράξη;

Στα καθ ημάς, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως μη βλεπόντων, η Τίνα Σκλαβούλια- Κυριάκη ιδρύτρια της εταιρίας Εναλλακτικών Ξεναγήσεων Αlternatine Athens αποφάσισε να διοργανώσει για λογαριασμό τους, ξεναγήσεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Για την ίδια το ταξίδι σηματοδοτεί τη χαρά της ανακάλυψης, έξω από τα τουριστικά στερεότυπα.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για το σχεδιασμό αυτής της εμπειρίας, ξεκινά από την αφετηρία, την πρώτη σκέψη.

«Συλλογιζόμουν πως αν ήταν να χάσω – δυνητικά- μια από τις αισθήσεις μου, σίγουρα δεν θα ήθελα να ήταν η όραση. Γιατί θα καταργούσε τη δυνατότητα να ταξιδεύω και να βλέπω ταινίες, που μου προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση στη ζωή.
Την ίδια ώρα όμως, μπήκα στη θέση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης ή τυφλών και σκέφτηκα πόσο άδικο είναι να μπορούν να ταξιδεύουν, γιατί δεν βιώνουν αποκλεισμό, αλλά να βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσες δυσκολίες. Κι επειδή στην Alternative Athens σχεδιάζουμε ξεναγήσεις και εμπειρίες αποφάσισα να διοργανώσουμε ένα τουρ στην Ακρόπολη για συνανθρώπους μας που δεν βλέπουν».

Τόσο απλό θα έλεγε κανείς, αλλά ήταν εύκολο; Δεν χρειάστηκε ειδική προσέγγιση και εκπαίδευση;
Η Τίνα Σκλαβούλια- Κυριάκη λέει πως δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε εγχείρημα. Είτε πρόκειται για ξενάγηση με θεματική την αθηναϊκή street art, την ελληνική μυθολογία και γευσιγνωσία.

«Χρειάζεται ούτως ή άλλως να βουτήξεις στα βαθιά για να δεις με άλλη ματιά πως προσεγγίζει την ξενάγηση ένας διαφορετικός από εσένα άνθρωπος. Επομένως δεν κάναμε κάτι άλλο απ ό,τι ήδη κάνουμε στις υπόλοιπες τουρ.
Ωστόσο, η δυσκολία σε αυτή την περίπτωση έγκειται όχι στο τι θα πούμε, αλλά στον τρόπο με τον οποίο θα οπτικοποιήσουμε το λόγο και την περιγραφή μας. Είναι ένα καινούργιο τοπίο η ξενάγηση για μη βλέποντες. Σαν να μην έχεις ξανακάνει ποτέ περιήγηση στην Ακρόπολη. Προκλητικό και ταυτόχρονα ενδιαφέρον».

Και δεν παραλείπει την αναφορά στη θερμή υποστήριξη των συνεργατών ξεναγών που αγκάλιασαν την ιδέα. Με ξεχωριστή μνεία στη συμβολή της Δανάης Κουσουρή σταθερά προσανατολισμένης στη δημιουργία νέων εμπειριών.

* Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να μπουν στο site https://www.alternativeathens.com/ Είναι οπτικοποιημένο και για έχοντες οπτική αναπηρία, με στόχο τη διευκόλυνση της πλοήγησης και της πρόσβασης σε κάθε σχετική πληροφορία.

* Η Αlternative Athens, είναι μια ομάδα Αθηναίων που αγαπούν την πόλη και από το 2013 τρέχουν εναλλακτικές ξεναγήσεις, με θεματικούς άξονες την αρχιτεκτονική, την street art, την αθηναϊκή γαστρονομία, τη νυχτερινή ζωή κλπ. Έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία και ξεναγεί στην πρωτεύουσα τουρίστες από την Ευρώπη έως την Αυστραλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα