back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Παπαστεργίου: Ο καθαρισμός δασών ή δασικών οδών, δεν είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διαβάστε επίσης

 

Για τα προβλήματα και τις προοπτικές των δήμων μίλησε, μεταξύ άλλων, στον Αθήνα 984 ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στη συνέντευξη στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο έθεσε τα όρια στη κριτική που ασκείται προς τις Δημοτικές Αρχές σχετικά με τις ευθύνες τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών, αλλά και στο επιχειρούμενο blame game στο πλαίσιο ενός κυκεώνα αρμοδιοτήτων.

«Είδαμε και στην ΚΕΔΕ σειρά δημοσιευμάτων τα οποία μας ενέπλεκαν σε διάφορες αρμοδιότητες που δεν μας ανήκουν.
Πρέπει να ξαναμάθουμε ποιος κάνει τι. Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο καθαρισμός των δασών, ή των δασικών οδών προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Εμπίπτουν ξεκάθαρα στις αρμοδιότητες του Κράτους και των δασαρχείων.
Δεν πρέπει να διαμορφώνεται στρεβλή εικόνα για το ότι ο Δήμος οφείλει να καθαρίζει δάση, εκτός σχεδίου χωράφια ή εκτός σχεδίου σπίτια. Είμαστε υπεύθυνοι για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, όπου ακόμα εντοπίζονται -αν και με σημαντική βελτίωση- γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες καθαρισμού. Στον  χώρο ευθύνης μας εμπίπτουν επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως και οι παιδικές χαρές» τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, διαμηνύοντας πως κανένας δε νομιμοποιείται να κατηγορεί αναίτια τους Δήμους.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι φρενάρει τις αναπτυξιακές προσπάθειες των Δήμων και την επιτέλεση του έργου τους, παρέπεμψε στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, με δεδομένες τις παρενέργειες στο οικονομικό τοπίο από την πανδημία και το ενεργειακό.

«…Προφανώς και υπάρχει θέμα χρηματοδότησης. Προφανώς τα χρήματα δεν φτάνουν. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει έκταση 610 χιλιάδες στρέμματα και παίρνουμε 57 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για δράσεις πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας.
Δεν κρυβόμαστε πίσω από αυτό, ούτε ξοδεύουμε μόνον αυτά τα χρήματα για τους συγκεκριμένους σκοπούς, προφανώς βάζουμε και δικά μας χρήματα.
Πρέπει καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του,  να θωρακίσουμε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα