back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

T. Τσαλίκη: Τα κτίρια της Αθήνας αλλάζουν… «ΠΡΟΣΟΨΗ» και κάνουν την πόλη πιο όμορφη

Διαβάστε επίσης

Με στόχο να «μεταμορφωθούν» τα κτίρια της Αθήνας και να αναβαθμιστεί αισθητικά η πρωτεύουσα, ο Δήμος Αθηναίων, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος «ΠΡΟΣΟΨΗ».

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σε πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποκαταστήσουν, να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν αισθητικά τις προσόψεις των κτιρίων τους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, Τζούλια Τσαλίκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα που θα αλλάξει σταδιακά την εικόνα της πόλης, δίνοντας χρώμα και φως στο κέντρο και στις γειτονιές.

«Μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη. Εμείς θέλουμε να τις κάνουμε πιο εμφανείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για να δώσουμε έναν τόνο αισιοδοξίας στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ», μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν επιδότηση μέσω μιας πολύ απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας, όλα τα ιδιωτικά κτίρια: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα ακίνητα και προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο.

Διευκρίνισε ότι η διαφορά του προγράμματος «ΠΡΟΣΟΨΗ» από το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ή από άλλα αντίστοιχα προγράμματα είναι ότι δεν αντικαθιστά κουφώματα, δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας μεμονωμένα στο διαμέρισμά του αλλά αφορά όλη την πολυκατοικία.

Ωστόσο, η κ. Τσαλίκη έκανε λόγο για ένα «σχετικά μικρό μπάτζετ» και προέτρεψε τόσο την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς, ενώ τόνισε ότι «η ύπαρξη αρχιτέκτονα στο πρόγραμμα θα δώσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, δεδομένου ότι πρόκειται για αισθητικές παρεμβάσεις».

Επίσης, πρότεινε, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που θα κάνουν οι ιδιώτες, να υπάρξει παράλληλα μια πιλοτική εφαρμογή στους μεγάλους άξονες του κέντρου όπως για παράδειγμα στην Ακαδημίας, στη Σταδίου, στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Ιπποκράτους ώστε να φανεί άμεσα ένα θετικό αποτέλεσμα που θα παρακινήσει και θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να φτιάξουν και τις δικές τους προσόψεις.

Πάντως, υπογράμμισε ότι πρόκειται μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν ώστε τα «ταλαιπωρημένα» κτίρια να αποκτήσουν ξανά ζωή και να επανενταχθούν αρμονικά στον «καμβά» της πόλης.

* Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα